Reuters: Amerikaanse staten bereiden antimededingingsrechtszaak tegen Facebook voor

03-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Reuters: Amerikaanse staten bereiden antimededingingsrechtszaak tegen Facebook voor

Meer dan 40 Amerikaanse staten onderzoeken of Facebook mededingingswetgeving heeft overtreden. De staten bereiden een rechtszaak voor en dienen mogelijk volgende week een aanklacht in.

Dit meldt Reuters op basis van vier bronnen die bekend zijn met het onderzoek. Details over de aanklacht ontbreken. Reuters meldt dat het mogelijk gaat om het overnemen van kleinere concurrenten. Als voorbeeld worden de overnames van Instagram in 2012 en WhatsApp in 2014 genoemd. Facebook-CEO Mark Zuckerberg verdedigde deze overnames eerder door  te wijzen op de forse groei die beide partijen sinds de overname hebben doorgemaakt.

Indien de aanklacht wordt ingediend is dit de tweede grote aanklacht in de VS dit jaar tegen een techgigant. Google-moederbedrijf Alphabet is in oktober door het ministerie van Justitie aangeklaagd wegens het overtreden van de mededingingswetgeving. Het gaat daarbij specifiek om onrechtmatige monopolies in markten voor zoekmachines, advertenties bij zoekresultaten en advertenties in het algemeen.

Terug naar nieuws overzicht