VS dreigt Chinese bedrijven die zich niet aan audit-regels houden van beurs te verwijderen

03-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS dreigt Chinese bedrijven die zich niet aan audit-regels houden van beurs te verwijderen

De Amerikaanse overheid is slechts een stap verwijderd van het invoeren van een wet waarmee verschillende Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurs verdwijnen. De wet verplicht bedrijven die op de Amerikaanse beurs actief zijn hun boekhouding inzichtelijk te maken voor Amerikaanse toezichthouders. Daarnaast moeten bedrijven vermelden of zij eigendom zijn of onder beheer staan door een buitenlandse overheid.

Dit meldt Reuters. De The Holding Foreign Companies Accountable Act is van toepassing op alle buitenlandse bedrijven. Indien bedrijven drie jaar op rij niet voldoen aan audits van de U.S. Public Accounting Oversight Board wordt hen de toegang tot de Amerikaanse beurs ontzegd. De wet is unaniem door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangenomen. In mei ging het Senaat al unaniem akkoord.

Weerstand vanuit China

Met name vanuit China wordt veel weerstand tegen de wet verwacht. De Chinese overheid verplicht bedrijven die in het buitenland actief zijn documenten die auditors nodig hebben in China te houden, wat onderzoek door buitenlandse toezichthouders bemoeilijkt.

Verschillende Chinese bedrijven hebben al maatregelen genomen met het oog op de aanstormende Amerikaanse wetgeving. Voorbeelden zijn gamebedrijf NetEase en e-commercebedrijf JD.com. Beide zijn actief op de Amerikaanse beurs en kondigden eerder dit jaar aan ook actief te worden op de beurs van Hong Kong. Naar verwachting kunnen ook Alibaba en China Telecom door de wetgeving getroffen worden.

"We hopen dat de VS een eerlijke, juiste en niet-discriminerende omgeving voor buitenlandse bedrijven kan creëren om te investeren en actief te zijn in de VS, in plaats van verschillende barrieres op te werpen", zegt Hua Chungying, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, in een reactie tegen onder meer CNN.

Terug naar nieuws overzicht