Digitale munt van Facebook heet voortaan Diem

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook

03-12-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Digitale munt van Facebook heet voortaan Diem

De digitale munt van Facebook die eerder nog Libra heette krijgt een nieuwe naam: Diem. De naam betekent 'dag' in het Latijn.

De Libra is door Facebook in juni 2019 aangekondigd. Het project kreeg echter veel weerstand. Zo maken toezichthouders zich zorgen over de impact van Libra op de macht van centrale bank. Ook zijn er zorgen over eventueel misbruik van de digitale valuta, bijvoorbeeld voor witwassen. Hoewel verschillende grote namen zich initieel aan het project verbonden, trokken eind 2019 onder meer PayPal, MasterCard en eBay zich terug.

Beheerd door Zwitserse organisatie

Facebook heeft inmiddels maatregelen genomen om deze zorgen (deels) weg te nemen. Zo wordt het project voortaan beheerd door een Zwitserse organisatie genaamd Libra Association, die onder meer Uber en Spotify tot leden kan rekenen. Deze organisatie diende in april een verzoek in bij de Zwitserse financiële toezichthouder om als betaaldienst de markt te mogen betreden.

De Financial Times meldde onlangs op basis van anonieme bronnen nog dat de munt mogelijk volgend jaar alsnog beschikbaar komt. Het gaat daarbij om een afgeslankte versie van de munt.

Terug naar nieuws overzicht