Redactie - 03 december 2020

Worldstream lanceert software-defined netwerk met MSP Deltics als launching partner

Worldstream lanceert software-defined netwerk met MSP Deltics als launching partner image

Worldstream, een Nederlandse provider van Infrastructure-as-a-Service technologie-oplossingen die hoofdsponsor en naamgever is van het schaatsteam van sprintkampioene Jutta Leerdam, heeft officieel het in eigen huis ontwikkelde ‘Worldstream Elastic Network’ gelanceerd. Launching partner is managed services provider (MSP) Deltics B.V. uit Hengelo. Deze channel partner introduceert nu op basis van dit software-defined netwerk enkele ‘as-a-service’ producten die hiervan gebruikmaken, oplossingen voor back-up & disaster recovery en archivering.

Het R&D-engineering team van Worldstream heeft meer dan een jaar aan de ontwikkeling van het Worldstream Elastic Network (WEN) gewerkt. WEN is een software-defined netwerk (SDN) welke gebruik maakt van EVPN VXLAN technologie. Deze SDN is gebouwd bovenop de wereldwijde netwerkbackbone van Worldstream met 10Tbit/s aan bandbreedtecapaciteit.

De back-up & disaster recovery oplossingen die Deltics nu op basis van het Worldstream Elastic Network lanceert, is een eerste greep uit de nieuwe propositiemogelijkheden die de MSP signaleert middels de inzet van Worldstream’s SDN platform.

Consumer-based IT

“Op basis van WEN kunnen wij nu plug & play een failover datacenterlocatie installeren, in datacenters waar de onderliggende Worldstream netwerkbackbone een netwerk PoP heeft,” zegt Rob Bultman, Commercieel Directeur bij Deltics. “Zo’n back-up & disaster recovery oplossing inrichten is daarmee opeens heel gemakkelijk geworden. Het biedt ons cloud-georiënteerde flexibiliteit, wat aansluit bij de consumer-based IT behoefte bij onze klanten. Ook op het gebied van security, latency en performance biedt het gebruik van Worldstream’s SDN aanzienlijke meerwaarde voor onze klanten. En dat tegen een kostenreducering van zo’n 50 procent.”

“Voorheen moesten wij voor uitwijk datacenterlocaties een aparte netwerkfeed aanleggen,” zegt Bultman. “Onderliggend bestond de feed dan uit 5 à 6 netwerkproviders waardoor het vaak redelijk complex werd en niet geheel transparant. Er moesten ook veel zaken eerst technisch goed worden ingeregeld, wat doorgaans veel engineering tijd kostte. Wat betreft performance kreeg je bovendien geen garanties, tenzij je veel geld voor eigen fibers wilde neertellen.”

Toepassingen: Hybride IT, IoT, edge computing

Het Worldstream Elastic Network biedt als SDN voor een managed services provider zoals Deltics de mogelijkheid om het portfolio uit te breiden met ‘on-demand’ producten. De eerste ‘as-a-service’ producten die Deltics lanceert via het SDN zijn oplossingen voor back-up & disaster recovery, maar er is veel meer mogelijk. Te denken valt aan het ‘on-demand’ (en pay-per-use) aanbieden van bijvoorbeeld bare metal hardware, hypervisors, VM’s, cloud instances, twin- en multidatacenter setups, en cybersecurity oplossingen. In datacenters waar de onderliggende backbone een netwerk Point-of-Presence (PoP) heeft, in Nederland en wereldwijd.

Middels het Worldstream Elastic Network kan de functionaliteit dynamisch onderling worden verbonden. Ook biedt de SDN-oplossing cloud opstappunten met beveiligde verbindingen naar populaire cloud providers, en kunnen workloads live worden gemigreerd tussen datacenters. Dit maakt het software-defined netwerk geschikt voor hedendaagse toepassingen zoals hybride IT, IoT (Internet of Things) en edge computing.

Standaardisatie, bandbreedte en latency

Voor ‘as-a-service’ IT oplossingen en voor de schaalbaarheid van deze diensten is het volgens Deltics belangrijk dat de onderliggende infrastructuur transparant en gestandaardiseerd is.

“Aan de voorkant moet het uniek zijn wat we voor klanten doen, maar aan de achterkant moet het technisch gezien telkens op dezelfde manier ingericht kunnen worden,” zegt Bultman. “En er moeten performance garanties aan gekoppeld kunnen worden. Met WEN kunnen we dat. De bandbreedte en latency waarden zijn gegarandeerd dankzij private verbindingen. De responstijden liggen vast. De SLA’s liggen vast. Hiermee kunnen wij gemakkelijk on-demand oplossingen tegen maandelijkse vergoedingen in de markt zetten. Back-up & disaster recovery is een eerste oplossing die we aanbieden op basis van WEN. In dit geval laten wij via WEN de data in het verlengde van het Local Area Network van een klant landen in het flagship datacenter van Worldstream in Naaldwijk. De klant merkt daar niets van. Maar het zou ook een ander datacenter kunnen zijn waar een fysieke Worldstream netwerk PoP aanwezig is.”

“De unieke software-defined architectuur die ons R&D-team op basis van EVPN VXLAN technologie heeft ontwikkeld, voegt eigenlijk een elastische laag toe aan Worldstream’s globale netwerkbackbone,” zegt Tim Vollebregt, Director Network & Cloud Services bij Worldstream. “Het geeft klanten volledige regie en controle over datacenter-, netwerk- en cybersecurityfuncties die zij as-a-service in Nederland en wereldwijd kunnen aanbieden. Cruciaal voor het feilloos functioneren van de back-up & disaster recovery oplossing die Deltics nu aanbiedt, is de SDN-controller die ons engineering team heeft ontwikkeld – in feite het ‘brein’ van ons software-defined netwerk.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024