Amnesty International roept EU tot extra eisen aan fusie Google en Fitbit

30-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Amnesty International roept EU tot extra eisen aan fusie Google en Fitbit

Amnesty International wil dat de Europese Unie (EU) de fusie tussen Google en Fitbit alleen goedkeurt indien extra maatregelen worden genomen om schendingen van mensenrechten te voorkomen. Met name de grote hoeveelheid data via de fitnesstrackers van Fitbit worden verzameld noemt de mensenrechtenorganisatie zorgwekkend.

Google maakte eind 2011 bekend Fitbit over te nemen voor 2,1 miljard dollar. De overname is in de EU een bron van zorgen. De European Data Protection Board (EPDB) uitte eerder zorgen over de impact van de overname op de privacy van gebruikers. De Europese Commissie startte een onderzoek naar de overname. Google beloofde eerder al Fitbit-data niet te gebruiken voor het aanbieden van advertenties.

Amnesty International waarschuwt in een brief (pdf) gericht aan Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, dat het verzamelen van data voor Google de belangrijkste motivatie is Fitbit over te nemen. De mensenrechtenorganisatie vreest dat gebruikers hierdoor in de toekomst advertenties aangeboden krijgen op basis van fysieke kenmerken. Ook is het Amnesty een doorn in het oog dat gebruikers om toegang te krijgen tot internet min of meer gedwongen worden akkoord te gaan met privacyvoorwaarden van techbedrijven, waarvan Google een voorbeeld is.

Terug naar nieuws overzicht