Welk bedrijf innoveerde het meest opzienbarend met telecom in 2020?

30-11-2020 | door: Jeroen Bordewijk

Welk bedrijf innoveerde het meest opzienbarend met telecom in 2020?

ICT en telecom zijn al lang geen gescheiden werelden meer. Innoveren met telecom betekent per definitie nieuwe dingen doen met ICT. Daarom hebben de Dutch IT-channel Awards een speciale categorie voor 'Telecom Innovator of the Year'. Wie wordt de opvolger van Voiceworks uit Almere, de winnaar van vorig jaar?

De genomineerden in deze categorie zijn:

Cisco mocht in 2020 ervaren dat COVID-19 en de toegenomen noodzaak om medewerkers thuis te laten werken een enorme boost gaven aan de vraag naar nieuwe samenwerkingssoftware. In 2007 had de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur het eveneens Amerikaanse Webex overgenomen, ontwikkelaar van toepassingen voor web- en videoconferenties. Door de ontwikkeling die het platform Cisco Webex sindsdien heeft doorgemaakt, konden mensen in 2020 veilig thuis werken. Dat heeft menige onderneming door de coronacrisis geholpen! Webex is goed in dingen als het wegfilteren van storende achtergrondgeluiden tijdens besprekingen – een blaffende hond, een borende buurman of een wasmachine – en kan automatisch transcripties maken.

Colt Technology Services is genomineerd vanwege de aanhoudende inspanningen om het dienstenportfolio en de kracht van het eigen Colt IQ Network blijvend uit te breiden. Het Britse telecommunicatiebedrijf met vestigingen in dertien Europese landen – in Nederland gevestigd in Amsterdam – levert telecommunicatie en managed services voor de zakelijke markt en wil voor alles klantgericht zijn. Klanten hebben volledige controle over het eigen netwerk en de mogelijkheid om bijvoorbeeld bandbreedtevereisten onmiddellijk op- en af te schalen. De inspanningen van Colt werden dit jaar door Gartner beloond met een plaatsing in het 'visionaire kwadrant' van het Magic Quadrant for Network Services, Global.

Detron is gespecialiseerd in ICT-oplossingen om mensen op afstand te laten communiceren en samenwerken. De ICT-dienstverlener levert (hybride) clouddiensten en oplossingen voor werkplekmanagement, connectivity, IT-security en (unified) communications, toepassingen die in het coronajaar 2020 populairder zijn dan ooit. Omdat eindgebruikers niet langer willen investeren in verouderde platformen die onvoldoende aansluiten bij hun behoeften, was en is Detron vooral succesvol met de steeds vaker gewenste integratie van telefonie in Microsoft Teams. Detron ontving in september 2020 binnen het Microsoft One-partnerprogramma de Co-Sell Ready-status voor de dienst Detron Connect 365, een provideronafhankelijke cloudvoice-oplossing om diensten als Microsoft Teams en Mitel MiCloud Flex te koppelen.

Xelion moest het vorig jaar met een eervolle vermelding doen. Dit jaar wil het bedrijf winnen, en dat heeft alles te maken met het succes van het eigen VoIP-platform. Xelion werd tien jaar geleden ontwikkeld door Nederlandse techneuten die op zoek waren naar een functioneel sterk en gebruiksvriendelijk VoIP-platform, dat in combinatie met elke operator kon worden gebruikt. De kracht van Xelion is onder meer de samenwerking met partners als ICT-resellers, ISP's en MSP's. Met vereende krachten en op basis van gezamenlijke kennis wordt in de ontwikkelcentrale van Xelion in Delft steeds opnieuw geïnnoveerd, opdat het platform zich blijft ontwikkelen zoals de markt wenst.

Zoom is genomineerd vanwege een indrukwekkende samenwerking met IT-dienstverlener Duppal uit Amsterdam. Samen deden ze een business case bij Irdeto in Hoofddorp, de leverancier van security software die wereldwijd 5 miljard apparaten beschermt tegen cyberaanvallen en malware. Zo'n bedrijf gebruikt natuurlijk alleen oplossingen die dubbel en dwars gecheckt zijn! Omdat Irdeto ontevreden was over de kwaliteit en het gebruiksgemak van Skype for Business, stapten alle circa duizend Skype-gebruikers over op de videotelefoniesoftware van Zoom. De tevredenheid over deze nieuwe manier van werken is groot: 99 procent. Een enorm succes als we bedenken dat Zoom bij Irdeto wereldwijd gemiddeld 8500 vergaderingen per maand faciliteert.

Breng uw stem uit via www.dutchitawards.nl

Door: Jeroen Bordewijk

Terug naar nieuws overzicht
Dutch IT-channel Awards