Breton: Techgiganten die nieuwe Europese wetgeving overtreden kunnen worden opgesplitst

27-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Breton: Techgiganten die nieuwe Europese wetgeving overtreden kunnen worden opgesplitst

Techgiganten die Europese wetgeving overtreden die bedoeld is om hun macht in te perken, kunnen hoge boetes opgelegd krijgen of zelfs worden opgesplitst. Hiervoor waarschuwt Thierry Breton (foto), Eurocommissaris voor Interne Markt.

Reuters meldt dat Breton naar verwachting de komende weken de Digital Services Act (DSA) en Digital Markets Act (DMA) presenteert. Beide wetten hebben naar verewachting een grote impact op Amerikaanse techgiganten, zoals Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft. De DSA dwingt deze bedrijven uit te leggen hoe hun algoritmes werken, meer inzicht te geven in advertenties aan toezichthouders en onderzoekers, en tot een strengere aanpak van schadelijke content en namaakproducten op hun platformen.

Data delen met concurrenten en toezichthouders

De DMA dwingt techgiganten onder meer tot het delen van data met concurrenten en toezichthouders. Ook legt de Europese wetgeving het voortrekken van eigen diensten aan banden. Google werd eerder op de vinger getikt voor dergelijke praktijken met zijn vergelijkingsdienst Google Shopping.

Breton waarschuwt dat bedrijven die deze wetgeving overtreden in eerste instantie een boete opgelegd krijgen. Indien zij hun werkwijze niet aanpassen, kan een hogere boete worden opgelegd. Mocht ook dat niet werken, kan een bedrijf in het uiterste geval worden opgesplitst. "Dus van boetes tot opsplitsen, maar uiteraard alleen op de Europese markt", aldus Breton. De Eurocommissaris wijst erop dat opsplitsing een laatste redmiddel is, maar geen doel.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid, data