Nieuwe Europese regels voor datadeling moet concurrenten met VS en Azië verbeteren

27-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe Europese regels voor datadeling moet concurrenten met VS en Azië verbeteren

De Europese Commissie komt met nieuwe regels voor het delen van openbare en persoonlijke data met bedrijven en onderzoeksinstellingen. Dit moet Europese bedrijven en burgers minder afhankelijk maken van data afkomstig van Aziatische en Amerikaanse bedrijven.

Dit meldt Reuters. "Data moeten toegankelijk zijn en het delen van dergelijke data moet veilig zijn", zegt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, in een toelichting tegen de pers. De nieuwe regels waar de Europese Commissie mee komt zijn gebaseerd op het gebruik van neutrale en transparante tussenpartijen, die het vertrouwen in datadeling moeten vergroten. Onderdeel van de nieuwe regels is ook dat organisaties binnen de EU gegevens niet zo maar mogen verkopen aan derde partijen of deze mogen gebruiken voor de ontwikkeling van producten.

Bredere datastrategie

De nieuwe regels zijn in lijn met een bredere datastrategie voor een Europese datamarkt die de Europese Commissie in februari presenteerde. Door industriële expertise te delen hoopt de Europese Commissie dat Europese techbedrijven beter kunnen concurreren met Amerikaanse en Chinese concurrenten.

De EU hoopt dat het nieuwe systeem voor datadeling leidt tot verbeteringen op het gebied van onder meer gepersonaliseerde zorgbehandelingen, een verbeterde aanpak van klimaatverandering en de ontwikkeling van nauwkeurigere landbouwtechnieken.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid, data