Kaspersky introduceert tool tegen stalkerware en spyware
25-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky introduceert tool tegen stalkerware en spyware

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen introduceert Kaspersky een speciale tool voor het detecteren van stalkerware en spyware. De introductie valt in dezelfde maand dat de Coalition Against Stalkerware, waarvan Kaspersky actief partner is, een jaar bestaat. De coalitie is opgericht om door technologie gefaciliteerd misbruik te bestrijden en heeft als doel organisaties tegen huiselijk geweld en de IT-beveiligingswereld te verenigingen.

Stalkerware is wereldwijd een groeiend probleem, wat helaas ook vaak wordt gebruikt als middel bij geweld tegen vrouwen. Zo kan iemand met stalkerware in het geheim het privéleven van een ander bespioneren via een smart device en zo alle activiteiten en bewegingen volgen van het slachtoffer.

TinyCheck tegen stalkerware

Om gebruikers, waaronder kwetsbare vrouwen, te beschermen tegen stalkerware, ontwikkelde Félix Aimé, een beveiligingsonderzoeker in Kaspersky's Global Research and Analysis Team (GReAT), 'TinyCheck'. Dit is een eenvoudige tool om stalkerware en spyware op smartphones en tablets te detecteren, zonder de dader ervan bewust te maken dat een dergelijke controle wordt uitgevoerd.

De open-source tool is gebaseerd op Raspberry Pi, een breed toegankelijk platform. Met een normale wifi-verbinding scant TinyCheck het uitgaande verkeer van een mobiel apparaat en identificeert het interacties met bekende kwaadaardige bronnen, zoals spyware-gerelateerde servers. Het doel van TinyCheck is non-profitorganisaties te helpen bij het beschermen van slachtoffers van huiselijk geweld en hun privacy.

“Het idee kwam bij me op tijdens een vergadering toen ik de kwestie van stalkerware besprak met een Franse non-profitorganisatie voor vrouwenrechten. De groep wilde mensen helpen die vermoeden dat er stalkerware op hun apparaten draait, zonder extra applicaties te hoeven installeren of forensische analyses uit te voeren”, legt Félix Aimé uit.

Voor gebruikers die vermoeden dat ze mogelijk worden getroffen of worden beïnvloed door stalkerware, heeft Kaspersky de volgende aanbevelingen:

  • Neem contact op met uw lokale ondersteunende organisaties of de politie. Ze kunnen u professionele hulp bieden als u zich zorgen maakt over stalkerware op uw apparaat of deze hebt gevonden. De Coalition Against Stalkerware-website biedt een lijst met ondersteunende organisaties.
  • Bezoek www.stopstalkerware.org en bekijk een verklarende video van de Coalition Against Stalkerware om nuttige informatie te vinden voor slachtoffers en waarschuwingssignalen van stalkerware. De video bevat veelvoorkomende indicatoren om te controleren of iemand denkt dat hij het slachtoffer is van stalkerware en welke stappen hij wel en niet moet nemen.
  • Gebruik bewezen cyberbeveiliging, zoals Kaspersky Internet Security, om uw apparaat te controleren en te ontdekken of er stalkerware op is geïnstalleerd.

De eerste versie van de open-source tool is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security