25-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Facebook krijgt Zuid-Koreaanse boete wegens onrechtmatige dataverzameling

Facebook krijgt van de Zuid-Koreaanse toezichthouder op gegevensbescherming een boete opgelegd van 6,7 miljard won, omgerekend zo'n 5 miljoen euro. Het social media-platform krijgt de boete wegens het verzamelen van gegevens van vrienden van gebruikers, zonder hiervoor toestemming te vragen.

Het gaat specifiek om Zuid-Koreaanse gebruikers die via Facebook op andere websites inlogden. Zij deelde hierbij zonder hiervoor toestemming te geven informatie van hun vrienden met Facebook. Onder meer namen, adresgegevens en geboortedatums zijn gedeeld, meldt persbureau Yonhap. Dit is voor de Personal Information Protection Commission (PIPC) reden een boete op te leggen.

Omvang onduidelijk

De boete heeft betrekking op de periode mei 2012 tot en met juni 2018. Hoeveel gegevens in deze periode door Facebook op onrechtmatige wijze zijn vergaard is onduidelijk. Yonhap meldt dat Facebook geen relevante documenten in de zaak heeft aangeleverd, waardoor dit onduidelijk is.

De zaak wordt door de PIPC doorgestuurd naar de openbaar aanklager in Zuid-Korea. Dit kan leiden tot een strafzaak tegen Facebook.

"We hebben volledig meegewerkt aan het onderzoek", meldt een woordvoerder van Facebook aan Yonhap. Het bedrijf zegt de stap van de PIPC te betreuren. "We moeten de maatregel van PIPC nog nader bestuderen."

Terug naar nieuws overzicht