Topman van Apple beschuldigd van omkoping

24-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Topman van Apple beschuldigd van omkoping

Thomas Moyer, Head of Global Security bij Apple, wordt in de Verenigde Staten verdacht van omkoping. De topman zou lokale autoriteiten iPad's hebben aangeboden in ruil voor wapenvergunningen voor Apple-medewerkers.

Dit meldt de politie in de Amerikaanse staat Californië in een verklaring op basis van twee jaar onderzoek. Moyer zou een deal hebben gesloten met de ondersheriff en een politieagent uit Sara Clara County, waarbij hij tweehonderd iPad's zou leveren in ruil voor wapenvergunningen voor Apple-medewerkers. Het gaat in het specifiek om vergunningen om verborgen wapens te mogen dragen. De lading iPad's zou een waarde hebben gehad van 70.000 dollar, omgerekend zo'n 59.000 euro.

iPad's in ruil voor wapenvergunningen

De deal zou zijn gesloten nadat een aanvraag voor een wapenvergunning van vier medewerkers van Apple zou zijn afgewezen. De zouden ondersheriff en politieagent zouden hierop Moyer zover hebben gekregen te 'beloven dat Apple iPad's zou doneren aan het kantoor van de Sheriff'. De overdracht van de iPad's vond uiteindelijk niet plaats, naar verluid omdat de ondersheriff en agent van het bestaan van het onderzoek hoorden.

Naast Apple zou ook een verzekeringsmaatschappij door de ondersheriff en agent zijn afgeperst. Dit bedrijf zou 6.000 dollar aan tickets voor een hockeywedstrijd van de San Jose Sharks hebben geleverd aan het tweetal.

Apple: Geen bewijs gevonden

Apple heeft een eigen onderzoek uitgevoerd naar de zaak en meldt in een reactie aan Apple Insider geen bewijs voor foutief handelen voor Moyer te hebben gevonden. Ed Swanson, advocaat van Moyer, zegt in een verklaring dat Thomas Moyer niet schuldig is aan de aanklachten en niets fout heeft gedaan. Swanson zegt dan ook geen twijfel te hebben dat Moyer wordt vrijgesproken.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

juridisch