Visueel beperkte topwielrenner rijdt solo met 50 km/u dankzij 5G-technologie

25-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Visueel beperkte topwielrenner rijdt solo met 50 km/u dankzij 5G-technologie

De visueel beperkte paralympisch- en wereldkampioen tandemrijden Tristan Bangma rijdt solo met behulp van het 5G-netwerk van Vodafone. De taak van de co-piloot waarmee Bangma normaal wedstrijden rijdt op een tandem, wordt overgenomen door een tweetal scanners op zijn fiets. Deze scanners brengen de baan en andere rijders in kaart, wat als audiosignaal via een headset met Bangma wordt gecommuniceerd.

Bangma heeft een gezichtsvermogen van slechts 1%. Desondanks rijdt hij met een snelheid van 50 kilometer per uur zelfstandig over de baan. Dit is mogelijk dankzij een prototype dat door Vodafone als onderdeel van een nieuwe 5G-campagne speciaal voor Bangma is ontwikkeld.

2D-weergave omzetten in 8D-audiosignaal

Het prototype maakt gebruik van nieuwe en bestaande technologie. Zo worden twee LiDAR-scanners inzet op de voor- en achterzijde van de fiets om de wielerbaan en locatie van andere rijders in kaart te brengen. Een virtuele 2D-weergave wordt via 5G doorgezet naar een computer, die de weergave omzet in een 3D-omgeving en vervolgens een 8D-audiosignaal, een levensechte versie van surround sound. Dit signaal wordt in realtime doorgestuurd naar Bangma, die het geluid van een fiets via in-ear oordopje om zich heen hoort. Dit helpt hem te oriënteren op de baan en op tijd te anticiperen op andere rijders.

“Dat ik ooit weer zelfstandig over de baan zou kunnen racen was één van mijn grote dromen. Dat dit nu al kan op deze manier, had ik tot voor kort onmogelijk geacht. Na de eerste test werd ik alleen maar enthousiaster over het idee. Om hier nu zo moeiteloos rond te rijden is prachtig! Ik ben benieuwd wat de ontwikkeling van 5G in de toekomst nog meer mogelijk maakt voor ons allemaal”, aldus Bangma.

Makkelijker verplaatsen door slimme steden

Het project demonstreert de potentie van 5G-technologie. Op termijn kan technologie uit het project visueel beperkte mensen helpen zich makkelijker te verplaatsen in slimme steden, meldt Vodafone. 5G is een belangrijke katalysator van dergelijke ontwikkelingen.

“Vodafone omarmt de toekomst en gelooft dat we met connectiviteit kunnen zorgen voor een betere wereld. Als voorloper in onze branche onderzoeken we graag nieuwe technologieën en toepassingen, en de rol die ons netwerk speelt in deze ontwikkelingen. Het doel van deze campagne is om Nederlandse consumenten te laten zien wat er met huidige technologieën al mogelijk is. Tristan is het bewijs dat dromen en ambitie geen grenzen kennen. Wij zijn dan ook trots dat we met ons netwerk hebben kunnen helpen een van zijn dromen te verwezenlijken”, zegt Marcel de Groot, directeur consumentenmarkt VodafoneZiggo.

Gedoneerd aan Fonds Gehandicaptensport

Vodafone draagt de 5G-techniek waarmee Bangma rijdt over aan Fonds Gehandicaptensport. "Wij willen dit prototype inzetten op evenementen, waar iedereen zelf kan ervaren wat er met behulp van technologie mogelijk is voor sporters met een beperking”, aldus Nike Boor, Directeur Fonds Gehandicaptensport.

Het fonds stelt zich als doel in 2030 sporten voor iedereen met een handicap de normaalste zaak van de wereld te maken. “We hebben dus nog 10 jaar, maar ook slechts 10 jaar. Daarom hebben we de wens om versneld barrières te slechten die mensen met een handicap ervaren. Deze innovatieve technologie van Vodafone sluit hier natuurlijk perfect op aan. Een technologie die visueel beperkte mensen kan helpen om makkelijker zelfstandig te sporten en te bewegen. En uiteindelijk bewijst dat technologische innovatie mensen vooruit brengt en verbindt. Handelen vanuit mogelijkheden spreekt ons enorm aan", aldus Boor.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

5G, Telecom, Smart