Fout ministerie van Defensie geeft journalist toegang tot geheim overleg

20-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Fout ministerie van Defensie geeft journalist toegang tot geheim overleg

Een journalist van RTL Nieuws is erin geslaagd toegang te krijgen tot een online geheim overleg van Europese ministers van Defensie. Na de inbreuk is de vergadering stopgezet aangezien de vertrouwelijkheid van het overleg niet langer kon worden gegarandeerd.

Dit meldt RTL Nieuws. Op het Twitter-account van minister van Defensie Anke Bijleveld is een foto geplaatst het inlogadres en vijf cijfers van een zescijferige pincode te zien waren. Door deze zesde cijfer te raden wist de journalist zichzelf toegang te geven.

Geen extra beveiliging

De vergadering was alleen beveiligd met een pincode. Door deze pincode in te voeren kon de journalist direct meeluisteren. Hij maakte zich hierop kenbaar als journalist en verliet de vergadering. Hij zou enkele minuten aanwezig zijn geweest.

"Een medewerker heeft per ongeluk een foto met een gedeelte van de pincode getwitterd", zegt een woordvoerder van Defensie in een reactie tegen RTL Nieuws. "De foto is daarna verwijderd. Een stomme fout. Dit geeft aan hoe goed je moet opletten bij het versturen van een afbeelding van een vergadering."

Terug naar nieuws overzicht
Security