ACM: KPN hoeft deel zakelijk kopernetwerk niet meer open te stellen voor concurrenten
20-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

ACM: KPN hoeft deel zakelijk kopernetwerk niet meer open te stellen voor concurrenten

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat KPN een deel van zijn kopernetwerk voor zakelijke diensten niet langer hoeft open te stellen voor concurrenten op de zakelijke markt. Door de toegenomen concurrentie van glasvezeldiensten zijn concurrenten niet langer afhankelijk van het netwerk van KPN. Verplichte opstelling van het netwerk is daardoor niet meer nodig, oordeelt de toezichthouder.

Het gaat in het specifiek om hoogwaardige wholesale toegang tot het netwerk van KPN. "Omdat KPN beschikte over aanmerkelijke marktmacht op de markt voor HWT, verplichtte de ACM KPN om toegang tot haar kopernetwerk te verlenen aan telecomaanbieders zonder eigen netwerk. Zij konden zo diensten met een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid leveren aan zakelijke eindgebruikers", meldt de ACM.

Concurrenten zijn minder afhankelijk van KPN

De toezichthouder wijst op de toegenomen concurrentie op de glasvezelmarkt. Partijen zijn hierdoor minder afhankelijk geworden van KPN. "Hierdoor is volgens de ACM regulering van HWT voor het kopernetwerk van KPN niet langer nodig. Telecomaanbieders zonder eigen netwerk kunnen in voldoende mate zelfafspraken maken met KPN over toegang tot het kopernetwerk of kunnen zakelijke eindgebruikers bedienen via de verschillende zakelijke glasvezelnetwerken in Nederland", aldus de toezichthouder.

Het gaat om een conceptbesluit. De ACM vraagt belanghebbenden op het concept te reageren. De reacties worden meegenomen bij het vaststellen van het definitieve marktanalysebesluit. Reageren kan tot 14 januari 2021.

Terug naar nieuws overzicht