Arrow helpt channel partners op allerlei manieren om security op te pakken

Bart van Rheenen, Arrow

Arrow helpt channel partners op allerlei manieren om security op te pakken

Peter Alkemade, Arrow

30-11-2020 | door: Johan van Leeuwen

Arrow helpt channel partners op allerlei manieren om security op te pakken

Al meer dan twintig jaar is security een cruciale activiteit voor Arrow’s enterprise computing solutions business. Maar nu misschien wel meer dan ooit. Het onderwerp staat de laatste jaren op elke agenda en daar komt de huidige situatie nog eens bovenop. Bart van Rheenen (managing director van Arrow’s enterprise computing solutions in de Benelux) en Peter Alkemade (business unit manager Networking & Security) vertellen namens de distributeur wat ze in het kanaal zien gebeuren.

“Er is heel veel te doen rond security en onderwerpen zoals phishing, ransomware en spyware zijn onderdeel van bijna elk C-level gesprek, zeker bij grote organisaties”, begint van Rheenen zijn verhaal. “De bedreigingen ontstaan op een bijna industriële schaal en dus is er een industriële reactie nodig.”

Thuiswerken
Maar nu speelt er natuurlijk nog iets anders: het feit dat we in grote getale thuiswerken. Dat zorgt voor nieuwe vragen, merkt Van Rheenen: “De connectie moet veilig zijn en er is goed identity access management nodig. We merken veel extra vraag, in allerlei opzichten. Zo is er vanuit onze channel partners veel behoefte aan trainingen. Het onderwerp leeft sinds het tweede kwartaal meer dan ooit en dat zet zich sindsdien alleen maar verder door.”

Peter Alkemade is sinds deze zomer in dienst bij Arrow, waar hij de businessunit Networking & Security onder zijn hoede heeft. Ook hij merkt een sterk groeiende vraag. “Die wordt inderdaad mede gevoed door de huidige situatie. Dat is ook logisch nu werkend Nederland massaal via vaak onbeveiligde thuisnetwerken probeert in te loggen op de bedrijfsnetwerkomgeving. Thuis kunnen werken in een veilige omgeving is cruciaal en er is grote behoefte om snel en vooral veilig te kunnen koppelen aan het bedrijfsnetwerk.”

Channel partners
Ook in het channel ziet Van Rheenen veel gebeuren. “De laatste paar jaar zijn er aan de kant van de securitypartners veel overnames geweest door diverse telco’s. Daardoor zijn er niet zo veel onafhankelijke security channel partners meer over. Tegelijkertijd zie je natuurlijk wel dat veel grote dienstverleners een volwaardige securitytak hebben en dat ook kleinere spelers het security-vraagstuk serieus oppakken. Gelukkig maar, want aan de consultancykant is op het vlak van security heel veel te doen.”

Alkemade vult hem aan. “Grotere channel partners zijn hier al langer mee bezig. Maar daaronder, op MKB-niveau, pakken steeds meer partijen het nu op. Hun eindgebruikers vragen er gewoon om. Ze moeten iets met security.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want specifieke kennis is noodzakelijk. Daar kan het team van Alkemade bij helpen. “We kunnen samen met channel partners pentesten doen om in kaart te brengen hoe veilig de omgeving van eindklanten is. Regelmatig zie je als resultaat dat bedrijven kwetsbaar zijn en met zo’n rapport in handen heb je als reseller de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan.” Van Rheenen beschrijft wat Arrow nog meer voor channel partners kan betekenen: “We kunnen zorgen voor handjes en kennis. We geven trainingen en doen onder meer lead-generation campagnes. Dat laatste is heel interessant, want bedrijven vinden is niet makkelijk. Niemand loopt ermee te koop uitdagingen te hebben als het om de beveiliging gaat.”

Voor dezelfde channel partners, vooral voor hen die nog relatief onervaren zijn als het om security gaat, organiseert Arrow op dinsdag 1 december het ‘Kick Start Your Security Event’, een groot online, digitaal evenement. Alkemade: “Dat wordt een virtueel kick-off event over security, juist voor de markt die nu nog twijfelt en die hulp nodig heeft. Het wordt een her-introductie in de wereld van security. De interesse voor dit virtuele evenement is groot.”

Vendoren
Arrow heeft security opgedeeld in zeven pijlers: netwerkbeveiliging, endpointbeveiliging, secure identity en access management solutions, bescherming van de bedrijfsinhoud, security en vulnerability management, advanced threat protection en automated security en monitoring solutions. Die breedte is belangrijk, want security blijft een puzzel met heel veel stukjes. Ook het lijstje securityvendoren waarmee Arrow samenwerkt is daarom lang: bijna dertig bedrijven. “We hebben in twintig jaar een aardig portfolio opgebouwd”, zegt Van Rheenen.

Hij wil er een aantal van die vendoren uitpikken. Allereerst de nieuwste in Arrows portfolio: Bitdefender. “Het is een managed detection and response-oplossing”, vertelt hij. “We zijn daar vooral blij mee, omdat we zien dat er steeds meer managed service providers komen. Deze oplossing is echt gemaakt voor het beheer op afstand. Channel partners krijgen toegang tot het beveiligingscentrum van Bitdefender, dat altijd beschikbaar is. Daar kunnen beveiligingsexperts op zoek naar aanvallen om ze te identificeren en neutraliseren. Bij moderne bedrijven met veel mobiele gebruikers is Bitdefender een heel goede oplossing om netwerken, apparaten, datacenters en de cloudinfrastructuur te beschermen. Een prachtige aanvulling voor ons en onze channel partners.”

Niet nieuw, maar wel vernieuwend is Fortinet. Van Rheenen ziet de vraag naar die oplossingen heel sterk groeien. “Vroeger hadden ze alleen maar FortiGate firewalls, nu hebben ze oplossingen in de volle breedte, met onder meer wireless en mobile security maar ook netwerkbeveiliging in de breedste zin van het woord met SD-WAN en SD-Branch. Het grote voordeel: alles werkt vanuit dezelfde omgeving. Dat is heel handig voor eindgebruikers, die dan niet allemaal verschillende pointoplossingen hoeven te combineren. Je krijgt dan een complete infrastructuur met één centrale managementlaag. Er is veel vraag naar, we hebben daar intern ook meer mensen opgezet.”

Check Point is een andere vendor die traditioneel belangrijk is voor Arrow. “Qua marktaandeel zijn ze al jarenlang een stabiele grote speler in de securitywereld. Check Point ontwikkelt zich snel op het gebied van cloud-gebaseerde security. Hier spelen wij op in met ons cloud-platform ArrowSphere. Gezamenlijk willen wij daar in 2021 vol op inzetten.”

Tot slot noemt Van Rheenen F5 Networks. “Ze zijn vooral bekend van de load balancing, maar doen ondertussen veel meer. Ze zijn heel sterk aanwezig bij de allergrootste enterprises, maar we zien ze nu steeds vaker bij wat kleinere organisaties. Ze komen met heel intelligente oplossingen en hebben onder meer NGINX overgenomen, een applicatie webserver beveiligingstool waarbij Artificial Intelligence heel sterk wordt gebruikt. Daar zit veel potentie in.”

Kijkend naar de toekomst ziet Van Rheenen dat er meer intelligentie in security-oplossingen komt. “Iedereen gaat Artificial Intelligence toepassen in een poging om cybercriminelen een stap voor te zijn. Maar ook zij worden steeds slimmer. De wedloop zal altijd blijven bestaan en daardoor zal het belang van security zeker niet afnemen.”

Door: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security