Privacyactivist Schrems dient aanklacht in tegen Apple
17-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Privacyactivist Schrems dient aanklacht in tegen Apple

De Oostenrijkse privacyactivist Max Schrems maakt bekend maandag aanklachten te hebben ingediend tegen Apple bij de Spaanse en Duitse privacytoezichthouder. Schrems stelt dat Apple met automatisch trackingcodes voor advertenties op iPhones de Europese privacywetgeving overtreden.

De aanklachten hebben specifiek betrekking op Identifier for Advertisers (IDFA), een code die automatisch wordt gegenereerd indien gebruikers een iPhone configuren. Deze code stelt Apple en andere partijen in staat gebruikers online te volgen. Schrems stelt echter dat Apple hiermee de wet overtreedt. Zo vraagt Apple geen toestemming aan gebruikers voor het gebruik van deze IDFA. De privacyactivist stelt dat Apple hiermee de Europese privacywetgeving overtreedt.

Eerder stapte Schrems meerdere malen naar de rechter en begon onder meer een rechtszaak tegen Facebook in Ierland. Deze rechtszaak leidde ertoe dat het Privacy Shield-verdrag door het Europees Hof van Justitie ongeldig is verklaard. Gegevens van Europese gebruikers mogen hierdoor niet langer zo maar naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd.

Terug naar nieuws overzicht