Bechtle verhoogt winstprognose voor het boekjaar

Thomas Olemotz, voorzitter Raad van Bestuur Bechtle AG

16-11-2020 | door: Witold Kepinski

Bechtle verhoogt winstprognose voor het boekjaar

Ondanks de aanhoudende COVID-19-pandemie en de aanhoudende onzekerheden, bleef Bechtle AG groeien in het derde kwartaal van 2020. Van juli tot september 2020 steeg de omzet met 7,4 procent tot 1,4 miljard euro. De winst voor rente en belastingen (EBIT) steeg met 25,7 procent tot 73,3 miljoen euro. De winst voor belastingen (EBT) bedroeg 71,7 miljoen euro en de EBT-marge verbeterde van 4,5 naar 5,2 procent. Op 30 september 2020 had Bechtle in totaal 12.055 medewerkers, 809 of 7,2 procent meer dan in het voorgaande jaar.

“We zijn erg tevreden over de prestaties in het derde kwartaal. De omzetgroei bereikte opnieuw hoge eencijferige cijfers en de winstprestaties waren veel beter dan verwacht. Bechtle is zeer competitief en ons bedrijfsmodel is zeer crisisbestendig gebleken ”, legt Thomas Olemotz (foto), voorzitter van de Raad van Bestuur van Bechtle AG, uit.

System House & Managed Services handhaven een hoog groeiniveau

Net als in de voorgaande kwartalen boekte het segment IT System House & Managed Services opnieuw een sterke omzetgroei, met een stijging van 9,7 procent tot 917,9 miljoen euro. Met 24,3 procent was de groei vooral sterk in Oostenrijk en Zwitserland. In Duitsland bedroeg de omzetgroei 7,3 procent. Zowel de projectbusiness met moderne werkplekoplossingen als de business met multi-cloud architecturen zorgden voor winstgevende groei. Bechtle genereerde verdere positieve zakelijke impulsen uit zijn portfolio van IT-infrastructuurdiensten en beveiligingsdiensten. Om deze redenen en vanwege kostenbesparingen als gevolg van de coronaviruspandemie, steeg de EBIT in het derde kwartaal van 2020 met 24,9 procent tot 50 miljoen euro en verbeterde de EBIT-marge van 4,8 naar 5,5 procent.

IT-e-commerce registreert aanzienlijke verbetering

Het IT E-Commerce-segment boekte een omzetgroei van 3,1 procent, na een daling van 6,6 procent in het voorgaande kwartaal. De omzet van de binnenlandse bedrijven steeg met 23,0 procent, vooral door de sterke vraag van klanten uit de publieke sector. Buiten Duitsland werden de effecten en maatregelen ter bestrijding van de COVID-19-pandemie sterker gevoeld, wat resulteerde in een omzetdaling van 1,4 procent. De EBIT in dit segment steeg met 27,3 procent tot 23,3 miljoen euro, voornamelijk dankzij de winstgevende productmix. De marge ging omhoog van 4,2 naar 5,1 procent.

Cashflow presteert erg goed

In de periode van januari tot en met september 2020 is de kasstroom uit operationele activiteiten substantieel gestegen tot 172,1 miljoen euro (vorig jaar: 38,7 miljoen euro). Dit was onder meer het gevolg van de aanzienlijke afname van handelsvorderingen. Tegelijkertijd presteerde ook het werkkapitaal goed, met een daling van 4,9 procent ten opzichte van het einde van het jaar. De totale liquiditeit nam toe tot een comfortabel bedrag van 330,9 miljoen euro.

Verwachting voor 2020 naar boven gecorrigeerd

Tot nu toe heeft Bechtle het ondanks de moeilijke omstandigheden buitengewoon goed gedaan. “2020 is nog niet voorbij. De maanden november en december zijn meestal van grote betekenis voor onze zakelijke prestaties. Desalniettemin zijn we ervan overtuigd dat we onze doelstellingen voor 2020 zullen halen ondanks de grote onzekerheid en de risico's die nog steeds bestaan in de toeleveringsketen ”, zegt Thomas Olemotz. Tegen de achtergrond van de positieve prestaties in het jaar tot nu toe, heeft Bechtle besloten om haar prognose voor het jaar als geheel concreet te maken en te verhogen. De Raad van Bestuur verwacht nog steeds een significante omzetgroei van 5 à 10 procent. De EBT zal nu echter naar verwachting een zeer significante groei van meer dan 10 procent realiseren. Ook de EBT-marge zal in 2020 naar verwachting hoger zijn dan in het voorgaande jaar.

Terug naar nieuws overzicht