Meeste thuiswerkers verwachten bijdrage werkgever voor beter netwerk

15-11-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Meeste thuiswerkers verwachten bijdrage werkgever voor beter netwerk

De gedeeltelijke lockdown, inclusief strengere coronamaatregelen, duurt nog tot halverwege december. Dit betekent dat Nederlanders weer zoveel mogelijk binnen moeten blijven en thuis moeten werken. Uit onderzoek van netwerkspecialist NETGEAR blijkt dat 63 procent van de thuiswerkers een thuiswerkvergoeding verwacht van hun werkgever. Daarnaast wil 67 procent in ieder geval een financiële bijdrage van hun werkgever voor een beter netwerksysteem in huis.

Dat is bijna een verdriedubbeling, want in juni bleek uit een eerder onderzoek van NETGEAR dat slechts een kwart van de thuiswerkers een financiële vergoeding verwacht voor een betere internetverbinding. Inmiddels heeft bijna 1 op de 3 thuiswerkers zelf geïnvesteerd in een verbeterd netwerksysteem, zodat zij ook in hun (soms geïmproviseerde) thuiskantoor een snelle, veilige en stabiele netwerkverbinding hebben en ongestoord kunnen werken.

Van thuiswerkplek naar thuiskantoor
Veel thuiswerkers investeerden de afgelopen maanden niet alleen in een goede netwerkverbinding, maar richtten ook hun thuiskantoor in. Uit het onderzoek van NETGEAR blijkt dat 37 procent van de ondervraagden apparatuur, zoals bijvoorbeeld een monitor, heeft meegenomen van kantoor om thuis beter te kunnen werken. Daarnaast krijgt inmiddels 16 procent van de thuiswerkers een thuiswerkvergoeding van zijn of haar werkgever. Ook dat is meer dan in juni, destijds bleek uit onderzoek van NETGEAR dat slechts 9 procent van de thuiswerkers een dergelijke vergoeding kreeg.

Arend Karssies, Regional Director Benelux bij NETGEAR, geeft aan dat deze stijgingen waarschijnlijk te maken hebben met het gegeven dat we niet alleen nu, maar ook in de toekomst meer thuis gaan werken. Hij licht toe: “Door corona is thuiswerken in een stroomversnelling geraakt. Thuiswerken blijft, zelfs nadat er een vaccin komt, waarschijnlijk onderdeel van het nieuwe normaal. Er zijn ook steeds meer grote bedrijven die dit aankondigen. Dat betekent dat een optimale internetverbinding, zowel werk als privé, nog belangrijker wordt. Daarom is een stabiele en ook veilige netwerkverbinding cruciaal.”

Hoe zit het met de online beveiliging van apparaten en bedrijfsdata?
Naast een stabiele internetverbinding, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het goed beveiligen van het netwerk en bedrijfsdata. Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de thuiswerkers van hun werkgever een protocol heeft gekregen waarin wordt uitgelegd hoe zij om moeten gaan met (gevoelige) bedrijfsdata en persoonsgegevens. Daarnaast blijkt dat 1 op de 5 thuiswerkende Nederlanders aanpassingen heeft gedaan aan hun netwerksysteem om online veiligheid te garanderen aan hun werkgever. Dit is een mooi gegeven voor werkgevers, en laat zien dat ook werknemers zich bewust zijn van hun online veiligheid.

Netwerkspecialist NETGEAR ziet al sinds de lockdown de vraag naar netwerkproducten explosief stijgen. “Betrouwbare en veilige netwerkoplossingen zijn nu belangrijker dan ooit”, aldus Arend Karssies. Hij legt uit: “De komende jaren zullen virtuele en fysieke ervaringen steeds meer parallel lopen aan elkaar. Werken, leren, online shoppen en zelfs sporten: we verwachten dat de digitaliseringsslag voorlopig doorzet. Het gevolg is dat huishoudens steeds meer apparaten aansluiten op hun netwerk thuis. Ook het aantal streams, bedrijfsapplicaties en -data lopen daardoor op en door elkaar heen. We zien dat mensen naast een financiële bijdrage ook thuishulp nodig hebben bij het beheren en beveiligen van hun netwerk. Daarbij is belangrijk dat een IT-afdeling of partner die het beheer in handen heeft op afstand moet kunnen helpen. Een goede oplossing voor werkgevers is NETGEAR Insight. Hiermee worden werknemers voorzien van een innovatieve thuiswerkplek. Waarbij werkgevers controle blijven houden over het netwerk en alle ‘kantoren’ die op die manier ontstaan.”

Terug naar nieuws overzicht