Wouter Hoeffnagel - 12 november 2020

D66-Kamerlid Raemakers: Minister moet in gesprek met leveranciers ziekenhuizen na ICT-storing

Minister voor Medische Zorg Tamara van Ark moet uitleg geven over een recente ICT-storing bij de Zuyderland ziekenhuizen in Limburg. Door de storing was het tijdelijk niet mogelijk nieuwe patiënten aan te nemen, waarvan sommige spoedeisende hulp nodig hebben. D66-Kamerlid Rens Raemakers wil dat de minister in gesprek gaat met ICT-leveranciers over het opzetten van reservesystemen om herhaling te voorkomen.

De storing vond afgelopen week plaats en hield meerdere dagen aan. Door de storing konden medewerkers van zowel ziekenhuizen als zorgcentra niet inloggen op hun digitale werkomgeving. Verschillende applicaties waren daardoor niet beschikbaar, meldde een woordvoerder aan 1Limburg. De oorzaak is vooralsnog onduidelijk.

Raemakers stelt schriftelijke vragen aan minister Van Ark over de berichtgeving. Het D66-Kamerlid wil onder meer weten welke impact de opnamestop die de Zuyderland ziekenhuizen tijdelijk afkondigde had op de beschikbaarheid van de zorg. Daarnaast wil Raemakers weten of minister Van Ark van mening is dat er altijd reservesystemen beschikbaar zouden moeten zijn om dergelijke ICT-storingen te voorkomen. Raemakers vraagt of Van Ark hierover in gesprek wil gaan met ICT-leveranciers.