Wouter Hoeffnagel - 10 november 2020

Celstraf voor ex-medewerker Microsoft die digitaal tegoed stal

Celstraf voor ex-medewerker Microsoft die digitaal tegoed stal image

Een ex-medewerker van Microsoft krijgt negen jaar celstraf opgelegd wegens diefstal van digitaal tegoed van zijn voormalige werkgever. De man maakte meer dan 10 miljoen dollar aan tegoed buit.

Dit maakt het openbaar ministerie in het Western District van Washington bekend. Het gaat om een 26-jarige man die in Seattle door de rechter is veroordeeld voor een reeks misdrijven, variërend van fraude en identiteitsfraude tot witwassen. De man was werkzaam bij de online winkel van Microsoft. Via zijn functie had hij toegang tot digitaal tegoed, die hij misbruikte om tegoeden weg te nemen.

In eerste instantie deed de man dit alleen via zijn eigen account. Later zijn echter ook accounts van collega's misbruikt. De totale schade voor Microsoft loop op tot ruim 10 miljoen dollar. De man verdedigde zich tegenover de rechter door te stellen dat hij aan een speciaal project werkte, iets waarvan ook Microsoft zou profiteren. De rechter ging hier echter niet in mee en legt de man een celstraf van negen jaar op.