Europese Raad: Autoriteiten moeten toegang krijgen tot versleutelde communicatie

09-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Raad: Autoriteiten moeten toegang krijgen tot versleutelde communicatie

Europese autoriteiten moeten toegang kunnen krijgen tot versleutelde communicatie van bijvoorbeeld WhatsApp, Signal en Telegram, pleit de Europese Raad. De raad pleit voor een balans tussen versleuteling en inzage in data.

In een nieuwe conceptresolutie die door het Oostenrijkse FM4 is gepubliceerd stelt de Europese Raad de ontwikkeling, implementatie en het gebruik van sterke encryptie te ondersteunen. Zo noemt de raad het 'extreem belangrijk' om de privacy en beveiliging van communicatie met encryptie te beveiligen. Tegelijkertijd pleit de raad voor een betere balans tussen encryptie en mogelijkheden voor autoriteiten om toegang te krijgen tot data. Onder meer met het oog op de bestrijding van georganiseerde misdaad en terrorisme.

Ondanks rechtmatige toegang niet uitleesbaar

Op dit moment zouden autoriteiten regelmatig rechtmatige toegang krijgen tot data, maar deze gegevens in de praktijk door versleuteling niet kunnen uitlezen. Hoe de Europese Raad dit in de praktijk wil realiseren wordt in de tekst niet uiteengezet. Wel pleit de raad voor een actieve discussie met de techsector over het onderwerp. Technische oplossingen die hieruit voortkomen moeten onder meer transparant en proportioneel zijn.

De conceptversie is voorgelegd aan belanghebbenden, die hierop tot 12 november kunnen reageren. Het voorstel is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht
Security