Redactie - 07 november 2020

Kritiek op YouTube wegens aanpak video's van valse claims rondom verkiezingen

Kritiek op YouTube wegens aanpak video's van valse claims rondom verkiezingen image

Terwijl Twitter tweets van Donald Trump zelf als foutief markeert ook Facebook manipulatie probeert in te dijken, krijgt YouTube kritiek dat het video's die claims verspreiden rond verkiezingsmanipulatie niet meteen verwijdert.

Reuters merkt op dat verschillende YouTube-kanalen, met duizend tot meer dan een half miljoen volgers, video's verspreiden met de bewering dat factchecking door onder meer Reuters, Associated Press en anderen foutief zijn. Het gaat daarbij om feitencontrole rond de Amerikaanse verkiezingen. De uitslag is daarvan nog niet bekend, maar huidig president Trump en zijn achterban beweren al dagen dat er sprake is van fraude, manipulatie en andere malafide praktijken. Daar is echter geen enkel bewijs voor.

Advertenties beperken

YouTube onderneemt wel actie, maar dan gaat het om het beperken van advertenties wanneer het gaat om 'claims die duidelijk vals zijn en de deelname of het vertrouwen in het verkiezingsproces ondermijnen.' Daardoor kunnen uploaders er geen geld verdienen.

Volgens Reuters onderzoekt Google momenteel negen kanalen. Maar de lijn is soms dun. Wie zegt dat verkiezingsfraude wijdverspreid is, of dat stemmen per post onbetrouwbaar is, begaat een overtreding. Wie zegt dat hij of zij zelf kiezersfraude heeft ondervonden, of algemeen claimt dat partij X of Y de verkiezingen probeert te stelen (onterecht binnenhalen), schendt de regels van YouTube niet.

Video's van extreemrechts kanaal

De videosite krijgt ook kritiek omdat het onder meer de video's van het extreemrechtste kanaal One America News niet verwijdert. Daar klinkt het al enkele dagen dat democraten republikeinse stemmen zouden weggooien. Gisteren volgden nieuwe beschuldigingen dat de verkiezingen worden gestolen door de democratische partij.

YouTube zorgt er wel voor dat de video's geen geld kunnen verdienen, en voegt er ook de melding aan toe dat de stemresultaten in de VS nog niet definitief zijn. Maar de video blijft intussen wel online staan.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024