Huawei klaagt Amerikaanse overheid aan wegens weigeren informatieverzoeken

06-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei klaagt Amerikaanse overheid aan wegens weigeren informatieverzoeken

Huawei dient een aanklacht in tegen de Amerikaanse overheid wegens het weigeren van informatieverzoeken die het bedrijf onder de Freedom of Information Act (FOIA) indient. Het bedrijf stelt verschillende legitieme informatieverzoeken te hebben ingediend en dat deze ten onrechte zijn geweigerd.

In de aanklacht meldt Huawei onder meer documenten te hebben opgevraagd gerelateerd aan het proces tegen Huawei CFO Meng Wanzhou. Wanzhou is in Canada een juridische strijd verwikkeld over uitlevering aan de Verenigde Staten (VS), die haar beschuldigen van fraude en het schenden van sancties tegen Iran. Daarnaast stelt Huawei informatie te hebben opgevraagd over de handelsrelatie tussen de VS en Canada, evenals concurrentie rondom de ontwikkeling van 5G-technologie.

Grotendeels genegeerd

Het Chinese bedrijf vroeg de documenten meer dan een jaar geleden aan en stelt in de aanklacht dat zijn verzoeken grotendeels zijn genegeerd. Wel kreeg het bedrijf in één geval informatie aangeleverd, bestaande uit 11 pagina's met weggelakte informatie. Huawei zegt te denken dat de documenten informatie bevatten die kunnen aantonen dat de aantijgingen aan het adres van Wanzhou politiek gemotiveerd zijn.

Volgens de FOIA heeft de Amerikaanse overheid twintig werkdagen de tijd om te reageren op informatieverzoeken. De overheid moet binnen dit termijn de aangevraagde documenten aanleveren of dit expliciet weigeren. Indien een verzoek wordt geweigerd, moet hiervoor uitleg worden gegeven.

Terug naar nieuws overzicht