Vrouwelijke securityexperts van Kaspersky aan het woord tijdens Ask-Me-Anything op Reddit

06-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Vrouwelijke securityexperts van Kaspersky aan het woord tijdens Ask-Me-Anything op Reddit

Hoe is het om als vrouw werkzaam te zijn in de wereld van cyberbeveiliging? Kaspersky organiseert op 12 november een Ask Me Anything-bijeenkomst met de beste, vrouwelijke cyberdreigingsexperts van het Global Research & Analysis Team (GReAT). Hier gaan zij in op wat de industrie inhoudt voor vrouwen. Het evenement wordt gehouden in een grote AMA-sessie met meer dan 10 GReAT-leden van 14.00 tot 17.00 uur op de speciale pagina van Reddit.

Ondanks dat er meer vrouwen toetreden tot het cyberbeveiligingsveld, wordt de branche nog steeds gedomineerd door mannen met een verhouding van ongeveer 1:3. Diverse onderzoeken naar het gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging in cybersecurity geven aan dat veel jonge vrouwen zich niet bewust zijn van een loopbaan in IT-beveiliging en geen rolmodellen hebben die ze kunnen volgen.

Powervrouwen in cyberbeveiliging

De live AMA-sessie wordt vergezeld door vrouwelijke GReAT-leden als Noushin Shabab, die gespecialiseerd is in reverse engineering en onderzoek naar gerichte aanvallen; beveiligingsonderzoeker Aseel Kayal uit Israël; en Maria Namestnikova, die onlangs het hoofd van GReAT voor Rusland is geworden.

“Technologie evolueert tegenwoordig erg snel en het betekent dat er een enorme vraag is naar specialisten op verschillende gebieden van cyberbeveiliging over de hele wereld. Daarom geloof ik dat elke jonge vrouw met interesse in computergebruik haar ideale carrière in de sector kan vinden”, zegt Noushin Shabab.

Leer- en groeimogelijkheden

"Een carrière in cybersecurity brengt veel voordelen met zich mee. De branche biedt leer- en groeimogelijkheden, evenals een kans om van de wereld een betere en veiligere plek te maken. Maar wat nog belangrijker is, dit is een vakgebied waarin je creatief kunt zijn terwijl je elke dag nieuwe vaardigheden aanscherpt. Er is nooit een saaie dag op het werk", zegt Aseel Kayal.

“Niet elke startende positie in cybersecurity vereist een speciaal diploma - ik begon mijn carrière in cybersecurity als spamanalist als gecertificeerde Duitse taalleraar. Ik gebruikte mijn onderwijservaring om deel te nemen aan de educatieve initiatieven van Kaspersky en om advies te ontwikkelen voor alle partijen die geïnteresseerd zijn in de IT-beveiliging van kinderen. Dankzij cyberbeveiliging kan iedereen die erin werkt elke dag iets nieuws leren en voortdurend vooruitgang boeken”, voegt Maria Namestnikova toe.

In de bres voor meer diversiteit

Kaspersky zet zich in voor het creëren van een meer diverse en veiligere industrie. Bijvoorbeeld door cyberbeveiliging voor vrouwen via verschillende initiatieven, waaronder het CyberStarts-programma. Het bedrijf runt ook een internetgemeenschap genaamd Women in CyberSecurity, die de carrièregroei van vrouwen die de industrie betreden - en van degenen die al in het veld werken - een boost geeft. Lid worden van de community kan hier.

 

Lees hier meer over de komende AMA-sessie.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security