Wouter Hoeffnagel - 04 november 2020

AFM: Toezicht op techgiganten in financiële markt steeds moeilijker

AFM: Toezicht op techgiganten in financiële markt steeds moeilijker image

De Autoriteit Financiële Markt (AFM) heeft steeds meer moeite om toezicht te houden op techgiganten die de financiële markt betreden. Dit terwijl deze bedrijven steeds actiever zijn in de Europese financiële sector. De toezichthouder noemt meer internationale samenwerking van belang om het toezicht in goede banen te leiden.

Dit meldt de AFM in een trendrapport. Techgiganten zijn in Nederland met name actief op het gebied van digitale betalingen. In andere Europese landen waaronder Duitsland zijn de bedrijven echter ook op andere onderdelen van de financiële markt actief. Zo gaat Google samen met Deutsche Bank nieuwe financiële diensten ontwikkelen.

De AFM verwacht dat gezien het omvangrijke klantenbestand, sterke merknaam en grote financiële slagkracht deze techreuzen ook in Nederland snel op andere onderdelen van de financiële markt terrein kunnen winnen.

Samenwerking noodzakelijk

Ook wijst de toezichthouder op het toenemende belang van samenwerking tussen toezichthouders op het gebied van financiële en dataprotectie. "Hoewel de eerste stappen tot samenwerking op nationaal niveau zijn gezet (tussen de Autoriteit Persoonsgegevens, DNB en AFM), signaleert de AFM dat het een uitdaging is om tot een passende samenwerkingsvorm te komen", meldt de AFM in het rapport.

In het rapport gaat de AFM ook in op andere onderwerpen. Denk hierbij aan de impact van de coronacrisis op de rentestand, waarvan de stijging enkele jaren lijkt uitgesteld. Daarnaast versnelt de crisis de digitalisering. "Ook versterkt deze crisis waarschijnlijk de door protectionistische motieven ingezette trend om mondiale productieketens meer regionaal te gaan organiseren. Dit kan op langere termijn ook gevolgen kunnen hebben voor de nu zeer internationaal georiënteerde financiële markten", schrijft de toezichthouder.