Wouter Hoeffnagel - 02 november 2020

Federale rechter VS schrapt beperkingen TikTok

Federale rechter VS schrapt beperkingen TikTok image

Geplande maatregelen van de Amerikaanse overheid tegen TikTok zijn van de baan. Een federale rechter zet een streep door de beperkingen, waarmee de app volgens de rechter in feite wordt stilgelegd.

De rechter doet de uitspraak in een rechtszaak aangespannen door een groep TikTok-gebruikers die content op TikTok publiceren. Zij vrezen dat de maatregelen tegen TikTok hun verdienvermogen aantast. De rechter oordeelt dat de TikTok-video's van deze gebruikers 'informatief materiaal' zijn en daarmee wettelijk beschermd onder de International Emergency Economic Powers Act. De beperkingen zouden op 12 november ingaan.

Veiligheidszorgen

Aanleiding voor het conflict tussen de Amerikaanse overheid en TikTok zijn Amerikaanse zorgen over de veiligheid van gegevens van Amerikaanse gebruikers. De Verenigde Staten (VS) vrezen dat deze data in handen kan vallen van de Chinese overheid via het moederbedrijf ByteDance. Het Chinese ontkent dit.

Met het oog op de zorgen dwingt de Amerikaanse overheid ByteDance de Amerikaanse activiteiten van TikTok af te stoten aan een Amerikaanse partij. In september is een deal gepresenteerd tussen TikTok, Oracle en Walmart. De Amerikaanse partijen nemen hierbij een belang in een nieuwe entiteit, waarin de Amerikaanse TikTok-activiteiten worden ondergebracht.

Het is niet de eerste tegenslag voor de Amerikaanse regering in het conflict met TikTok. Eerder werd ook een verbod op TikTok in Amerikaanse mobiele appwinkels van tafel geschoven.