T-Mobile rolt glasvezelnetwerk uit in centrum Eindhoven

Søren Abildgaard

01-11-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

T-Mobile rolt glasvezelnetwerk uit in centrum Eindhoven

T-Mobile is gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een supersnel glasvezelnetwerk in Eindhoven. Ruim 29.000 huishoudens in de stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel krijgen hiermee toegang tot glasvezelinternet.

In totaal wordt 185,59 kilometer geul gegraven waarin 1.680.825 meter magenta glasvezelkabel wordt gelegd. De aanleg past in het plan van T-Mobile om dit jaar samen met partner Primevest Capital Partners minstens 100.000 huishoudens in Nederland aan te sluiten op supersnel glasvezel. Dit gebeurt op locaties waar nu nog geen glasvezel ligt. Het netwerk in Eindhoven is naar verwachting eind 2021 klaar.

Stadscentrum Eindhoven

De stadsdelen Centrum, Strijp en Gestel, samen goed voor ruim een kwart van de stad, zijn nu nog de enige stadsdelen in Eindhoven die geen glasvezel hebben. Door de aanleg van dit netwerk heeft in Eindhoven straks 99,7% van de huishoudens en bedrijven de beschikking over glasvezel. Zij krijgen toegang tot internet met een snelheid tot 1 Gigabit per seconde (Gbps). De eerste gebruikers worden nog dit jaar in Eindhoven aangesloten en kunnen daardoor al op korte termijn gebruik maken van dit aanbod.

Het is het derde gebied waarin dit jaar door T-Mobile en Primevest glasvezel uitgerold wordt. In samenwerking met de gemeente beperkt T-Mobile de overlast voor bewoners. Bijzonder aan het netwerk in Eindhoven is dat het ook om het stadscentrum gaat. Stijn Steenbakkers, Wethouder Economie, Brainport, Onderwijs, Innovatie en Sport bij Gemeente Eindhoven: “Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile, Primevest Capital Partners en aannemer VolkerWessels Telecom nog meer huishoudens en mkb’ers laat profiteren van snel internet. Eindhoven is straks de eerste van de vijf grote steden in Nederland die in de gehele stad glasvezel heeft. Digitalisering en een goede aansluiting is cruciaal gebleken in coronatijd voor alle mensen die thuiswerken én bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden. Een snel en goed netwerk is daarbij essentieel voor onze stad en voor de continuïteit van de economie. Dit is een goed voorbeeld van anticyclisch investeren, waardoor ook lokale partijen van deze opdracht kunnen profiteren. Ik ben blij dat de aanleg is gestart.”

Toegankelijk voor concurrenten

T-Mobile stelt het netwerk in Eindhoven open voor alle concurrenten. Freedom Internet maakte onlangs al bekend hiervan gebruik te gaan maken. T-Mobile en Primevest leggen alleen glasvezel aan op plekken waar nu nog geen glasvezel ligt. CEO Søren Abildgaard van T-Mobile: “Het nut van het aanleggen van een glasvezelnetwerk waar andere partijen dat al hebben gedaan of nog aan het doen zijn ontgaat mij. Ik vind het jammer dat dit op sommige locaties toch gebeurt. Ik onderschrijf de eerdere conclusies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die eind 2019 vaststelde dat dit alleen maar leidt tot vertraging bij de digitalisering van Nederland en een verspilling van geld van investeerders is.“

Sinds de zomer van 2019 levert T-Mobile glasvezeldiensten op circa 32.000 adressen in de Haagse Segbroek. In september 2020 is de telecomprovider gestart met de aanleg van een netwerk voor circa 25.000 adressen in Loosduinen, eveneens in gemeente Den Haag. Net als in Eindhoven was hierbij een samenwerkingsverband betrokken dat bestaat uit T-Mobile, institutionele investeerder Primevest Capital Partners en VolkerWessels Telecom. Bij de aanleg van het netwerk in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van een eerder in Segbroek geïntroduceerde aanlegmethode. Hiermee kan tot vijfmaal sneller dan gebruikelijk worden gewerkt en waarbij er minder overlast is voor de omgeving.

Terug naar nieuws overzicht