Nieuwe Europese wetgeving moet techgiganten dwingen tot aanpak illegale content

30-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Nieuwe Europese wetgeving moet techgiganten dwingen tot aanpak illegale content

Techgiganten moeten meer doen om illegale en schadelijke content van hun platformen te weigeren. Tegelijkertijd krijgen de partijen vanuit Europa nieuwe regels opgelegd die bedoeld zijn om hun machtige positie op de markt terug te dringen.

Dit maakt Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging en Interne Markt bekend. Vestager presenteert een voortstel voor de Digital Services Act, nieuwe Europese wetgeving die online platformen verplicht de identiteit van verkopers te controleren voordat zij hun diensten of producten aanbieden. Vestager wil hiermee illegale en schadelijke content tegengaan.

Gebruikers beter informeren

Ook moeten techbedrijven in rapporten hun acties gaan bijhouden. Gebruikers moeten ook beter worden geïnformeerd over advertenties die zij voorgeschoteld krijgen. Zo moet duidelijker worden wie de advertentie heeft betaald en waarom zij bepaalde advertenties te zien krijgen.

Een tweede wetsvoorstel genaamd Digital Markets Act is gericht op online platformen. Dit voorstel bestaat uit twee peilers, maakte Vestager bekend op een European Policy Center event. "De eerste van deze peilers is een duidelijke lijst met do's en don't voor omvangrijke digitale platformen, op basis van onze ervaringen met het gedrag dat marktwerking in de weg kan zitten", tekent Reuters op uit de mond van Vestager.

Terug naar nieuws overzicht