Sophos lanceert Rapid Response Service

30-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Sophos lanceert Rapid Response Service

Sophos lanceert Sophos Rapid Response, een betaalde dienst tegen een vaste vergoeding voor incidenten. De dienst identificeert op afstand die actieve cyberaanvallen en neutraliseert deze gedurende de duur van 45 dagen. Klanten krijgen hierbij ondersteuning van een incidentresponse team dat 24/7 beschikbaar is. Met de oplossing wil Sophos onder meer de schade en kosten door cyberaanvallen verminderen, en de hersteltijd verkorten.

Sophos Rapid Response heeft het eerste gebruik van de Buer-malware dropper voor ransomware ontdekt. In het nieuwe onderzoek "Hacks for Sale: Inside Buer Loader's Malware-as-a-Service" van Sophos Rapid Response en SophosLabs wordt beschreven hoe Buer Windows PC’s compromitteert, waardoor aanvallers een payload kunnen leveren. Sophos Rapid Response heeft een golf van Ryuk-aanvallen gedetecteerd die van nieuwe tools, technieken en procedures gebruik maakten. Sophos deed de ontdekking terwijl ze één van deze recente aanvallen migiteerde. Bij dit incident gebruikten aanvallers Buer in een poging de Ryuk-ransomware te lanceren, waarna ze hun inspanningen uitbreidden door het gebruik van Buer te combineren met andere soorten loader-malware.

'Elke minuut telt'

"Als je wordt geraakt door een aanval, is tijd van essentieel belang. Elke minuut tussen aanvankelijk compromitteren en neutraliseren telt wanneer tegenstanders door de levenscyclus van een aanval racen”, aldus Joe Levy, Chief Technology Officer bij Sophos. "Geavanceerde aanvallen kunnen bedrijfsactiviteiten snel stoppen, en IT-managers die ransomware uit de eerste hand hebben meegemaakt, weten dit maar al te goed, en melden dat ze verhoudingsgewijs meer tijd moeten besteden aan de respons op incidenten en minder tijd aan het voorkomen van dreigingen dan degenen die niet zijn getroffen. Sophos Rapid Response verstoort actieve aanvallen, waardoor het complexe en tijdrovende proces van het stoppen van vastberaden aanvallers wordt geëlimineerd, zodat organisaties sneller weer normaal kunnen functioneren."

Sophos Rapid Response neutraliseert een breed scala aan beveiligingsincidenten, waaronder ransomware, netwerkinbreuken, hands-on aanvallen door cybercriminelen en meer. Het Sophos Rapid Response-team kan binnen enkele uren worden ingeschakeld en geactiveerd waarbij het merendeel van de aanvallen binnen 48 uur wordt behandeld.

Goudkoorts voor cybercriminelen

"Dit jaar zijn verwoestende ransomware-aanvallen helaas een goudkoorts geweest voor cybercriminelen. Het is totaal anders dan wat de cyberbeveiligingsindustrie ooit heeft meegemaakt. Bijna 85% van de aanvallen waarbij Sophos Rapid Response was betrokken, had ransomware aan boord - met name Ryuk, REvil en Maze. Ik kan met vertrouwen zeggen dat de meeste andere aanvallen waarvoor we werden opgeroepen, ook zouden hebben geresulteerd in ransomware als we niet zo snel hadden gehandeld." Dat zegt Peter Mackenzie, incidentresponsmanager bij Sophos.

“Gemakkelijk toegankelijke tools maken het voor aanvallers mogelijk om in een week tijd meer geld te verdienen dan de meeste mensen in hun leven zullen doen. Criminelen infiltreren netwerken en plannen hun aanvallen heimelijk op de achtergrond, voordat ze ransomware strategisch lanceren als de laatste lading - vaak tijdens de nachtelijke uren, wanneer niemand toekijkt, om het op zoveel mogelijk machines uit te voeren.Sophos Rapid Response onderneemt onmiddellijk actie om de brand te blussen. In het geval van een ziekenhuis dat we deze maand hielpen nadat het werd getroffen door Ryuk-ransomware en gedwongen werd te sluiten, betekende dit het verschil van leven of dood."

Sophos Managed Threat Response

Sophos Rapid Response maakt deel uit van Sophos Managed Threat Response (MTR), een wereldwijd team dat proactieve, volledig beheerde services voor het opsporen van bedreigingen, detectie en respons biedt. Als een van de meest gebruikte Managed Detection and Response-diensten in de branche met meer dan 1.400 klanten onderscheidt Sophos ‘MTR’ zich door het vermogen om proactief actie te ondernemen namens een organisatie om bedreigingen in realtime te verminderen.

Zodra directe bedreigingen zijn geneutraliseerd tijdens een Rapid Response-opdracht, schakelt het Sophos Rapid Response-programma over op continue monitoring 24/24 voor het proactief opsporen van bedreigingen, onderzoek, detectie en reactie van het Sophos MTR-team. Een dreigingsonderzoeksrapport geeft details over de ontdekkingen die zijn gedaan, de genomen acties en andere aanbevelingen voor herstel, waardoor organisaties het ontstaan van aanvallen kunnen begrijpen, evenals welke activa zijn gecompromitteerd en gegevens zijn geopend en geëxfiltreerd.

Beschikbaarheid

Sophos Rapid Response is beschikbaar voor zowel bestaande als niet-Sophos-klanten. In tegenstelling tot traditionele incidentrespons en forensische services die complexe en langdurige implementaties vereisen met prijsstructuren per uur, is Sophos Rapid Response een aanbod op afstand met een vast prijsmodel op basis van het aantal gebruikers en servers van een organisatie. Sophos Rapid Response is er voor bedrijven van elke omvang, inclusief de kleinere organisaties, die tot nu toe niet gemakkelijk toegang hadden tot dergelijke diensten met een vaste fee per maand.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security