CoronaMelder stuurt dagelijks tienduizend meldingen over besmettingen

29-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

CoronaMelder stuurt dagelijks tienduizend meldingen over besmettingen

De app CoronaMelder verstuurt dagelijks naar schatting 10.000 meldingen over besmettingen naar gebruikers. In veruit de meeste gevallen gaat het om gebruikers die daadwerkelijk dicht in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. In een beperkt aantal gevallen was deze afstand echter relatief groot.

Dit meldt Ron Roozendaal, Chief Information Officer van het ministerie van Volksgezondheid, aan de NOS. De app is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload door gebruikers. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand", zegt Roozendaal tegen de NOS.

Zeventig procent was binnen anderhalve meter

Naar schatting is zeventig procent van de mensen die een melding krijgt binnen anderhalve meter van een besmet persoon geweest. Bij 20 procent is deze afstand naar schatting anderhalve tot drie meter. Deze afstand wordt als veilig gezien, maar is nog steeds relatief klein.

Bij een praktijktest op een terrein van Defensie met tachtig deelnemers bleek echter dat een klein aantal proefpersonen een melding kregen terwijl zij op drie tot tien meter afstand stonden. Roozendaal erkent dat dit aantal tijdens de praktijktest relatief laag was, maar bij 10.000 meldingen per dag oploopt tot tientallen meldingen. "Het ging daarbij wel om mensen die langere tijd bij iemand met corona in de buurt waren", aldus Roozendaal.

Terug naar nieuws overzicht