IBM en Pfizer ontwikkelen AI-model dat Alzheimer bij gezond mens voorspelt

28-10-2020 | door: Witold Kepinski

IBM en Pfizer ontwikkelen AI-model dat Alzheimer bij gezond mens voorspelt

Een team van onderzoekers van IBM en Pfizer heeft een AI-model ontworpen dat kleine steekproeven van taalgegevens gebruikt (verkregen uit klinische verbale cognitieve tests) om met 71 procent nauwkeurigheid het uiteindelijke begin van de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen te voorspellen. 

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet eClinicalMedicine, bevordert de zoektocht om de ziekte van Alzheimer op verschillende belangrijke manieren te voorspellen.

Door gebruik te maken van een kort, niet-invasief taalvoorbeeld van een standaard verbale cognitieve test die aan een patiënt wordt gegeven, produceert het nieuwe AI-model waardevolle voorspellende feedback aanzienlijk beter dan voorspellingen op klinische schaal (59 procent) op basis van andere beschikbare biomedische gegevens.

Naar schatting hebben volgens IBM maar liefst 5,5 miljoen Amerikanen de ziekte van Alzheimer. Recente studies suggereren dat het volgens US Health and Human Services: National Institute on Aging de derde belangrijkste doodsoorzaak in de VS kan zijn na hartaandoeningen en kanker.

Lees meer hier.

Terug naar nieuws overzicht