Wouter Hoeffnagel - 27 oktober 2020

Boze chauffeurs: Uber zet algoritmes in voor geautomatiseerd ontslag

Uber wordt door een viertal chauffeurs voor de Nederlandse rechter gedaagd. Drie Britse en een Portugese chauffeur stellen dat Uber een algoritme inzet om te bepalen wie wordt ontslagen.

Het viertal stapt naar de Nederlandse rechter aangezien het Europese hoofdkantoor van Uber in Nederland is gevestigd. De chauffeurs zijn ontslagen nadat systemen van Uber hen beschuldigden van frauduleus gedrag. Dit ontkennen zij. Ook stellen de chauffeurs dat Uber door geautomatiseerd mensen te ontslaan zowel de Britse als Europese privacywetgeving overtreedt.

Daarnaast zeggen de chauffeurs dat Uber gedrag onterecht als fraude aanmerkt. Denk hierbij aan het weigeren van aangeboden ritten of bewust uitloggen om hogere prijzen af te wachten, iets waarmee Uber extra chauffeurs probeert aan te trekken.

Uber ontkent in een reactie tegen NOS dat sprake is van een geautomatiseerd besluit. De chauffeurs stellen echter dat er geen sprake is van een 'betekenisvolle menselijke tussenkomst'. Dit is wettelijk wel vereist.