Overheid gaat faciliterende rol spelen bij aanleg onderzeese datakabels

Staatssecretaris Mona Keijzer

26-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Overheid gaat faciliterende rol spelen bij aanleg onderzeese datakabels

De Rijksoverheid gaat een faciliterende rol spelen bij de aanleg van nieuwe zeekabels, onder meer bij de vergunningverlening. Die schrijft staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris wijst erop dat de mobiele en vaste verbindingen in Nederland tot de beste van de wereld behoren, en in Nederland veel zeekabels aan land komen. "Deze digitale infrastructuur is van belang voor onze economie en maatschappij en het is daarom belangrijk om deze digitale infrastructuur van wereldklasse te behouden en uit te bouwen", aldus Keijzer.

Veranderende markt

Tegelijkertijd wijst de staatssecretaris op de veranderende markt voor zeekabels. Waar deze kabels voorheen vaak door een consortium van bedrijven werden aangelegd, wordt dit vandaag de dag steeds vaker gedaan door techgiganten als Facebook of Google. De impact hiervan laat de staatssecretaris in het midden.

De staatssecretaris benadrukt de meerwaarde van het aanleggen van nieuwe zeekabels. "Ik ben daarom ook bereid om, als marktpartijen of consortia van partijen overwegen een nieuwe zeekabel naar Nederland aan te leggen, hier faciliterend op te treden, bijvoorbeeld bij de vergunningverlening."

Investeringsklimaat

Ook noemt Keijzer het wenselijk dat er een goed investeringsklimaat is voor de aanleg van zeekabels. "Indien een zeekabel in Nederland aanlandt, kan dit namelijk omliggende bedrijvigheid stimuleren. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) kan hierbij waar mogelijk een acquirerende of faciliterende rol spelen. Daarnaast zijn ook Europese fondsen beschikbaar voor de aanleg van zeekabels. Indien marktpartijen deze kabels aan willen leggen, is daardoor cofinanciering vanuit de EU mogelijk. Deze fondsen zal ik ook onder de aandacht van marktpartijen brengen."

Onder meer brancheorganisaties uit de IT-sector riepen in een brandbrief in mei nog op tot investeringen vanuit de overheid in de aanleg van zeekabels. De partijen uitten hun zorgen over de positie van Nederland als internationale datahub, die onder druk staat. Vernieuwingen van datakabels en de aanleg van nieuwe onderzeese kabels zijn nodig om Nederland aan aantrekkelijk vestigingsland te houden voor internationale bedrijven, stellen de partijen.

Terug naar nieuws overzicht