Rackspace Technology: Iedere multicloud journey is uniek

Simon Bennett, CTO Rackspace Technology EMEA

26-10-2020 | door: Floris Hulshoff Pol
Deel dit artikel:

Rackspace Technology: Iedere multicloud journey is uniek

Bedrijven stappen tegenwoordig in hoog tempo over naar de cloud. Rackspace Technology helpt met de adoptie en het uitwerken van deze multicloud journey en levert hiervoor de benodigde diensten. We spraken met de kersverse CTO EMEA Simon Bennett (foto) van Rackspace Technology over de uitdagingen die bedrijven uit de EMEA hebben, welke cloud voor ieder bedrijf passend is en andere bijbehorende uitdagingen.

Rackspace Technology is de laatste maanden druk bezig. Een naamsverandering -van Rackspace naar Rackspace Technology-, en een beursgang moeten het techbedrijf nog meer op de kaart zetten voor het ondersteunen van bedrijven in hun transitieproces of ‘journey’ naar de (multi)cloud.

In de EMEA-regio trad recent Simon Bennett aan als CTO bij Rackspace Technology. Hij komt van IBM waar hij zich onder meer bezighield met technische pre-sales en de ondersteuning van strategische deals voor technologische diensten. In zijn huidige rol als CTO EMEA wil hij graag klanten helpen bij hun digitale transitie en de daaruit voortvloeiende stap naar cloudomgevingen.

Uitdagingen in EMEA-regio

Volgens Simon Bennett hebben klanten in de EMEA-regio een aantal uitdagingen wanneer zij hun bedrijfsomgeving naar de multicloud brengen. Zo verschilt, aldus Bennet, per land de regelgeving. “Natuurlijk heb je daarnaast de overkoepelende regelgeving van de Europese Unie. Maar landen hebben ook eigen regelgeving, die vergeleken met andere landen, onderling flink kan afwijken. Kijk maar bijvoorbeeld naar het verschil tussen de dataretentiewetgeving in Duitsland en die in het Verenigd Koninkrijk. En dan zijn er ook nog verschillen tussen de sub-regio’s onderling.”

“Daarnaast is er, op het technische vlak, ook de uitdaging dat bedrijven in sommige landen al meer gewend zijn aan cloudomgevingen en wat deze voor hen kunnen betekenen, dan in andere”, zo gaat hij verder. “Ook kan dit per specifieke industrietak verschillen. Eigenlijk is het zo dat veel Europese bedrijven nog niets naar de cloud hebben gebracht, maar gelukkig lijkt dit tij zich nu te keren”, aldus de CTO EMEA van Rackspace Technology.

Multicloudondersteuning

De multicloudspecialist helpt bedrijven bij hun multicloud journey met professionele advies- en beheerdiensten boven op de infrastructuur en platforms van de drie grote hyperscalers AWS, Google Cloud Platform en Microsoft Azure. Hoewel AWS de grootste cloudinfrastructuur- en dienstenplatform is, wil Rackspace Technology in zijn klanten de zo best mogelijke oplossing leveren en ondersteunen. “We zoeken daarom de beste cloudomgeving voor de workloads die onze klanten willen draaien. Hierbij maakt het niet uit of deze uit onderdelen bestaat van verschillende omgevingen en platforms of dat alles van een enkele aanbieder komt. Naast die van de drie hyperscalers, bieden we ook oplossingen en toepassingen van Oracle en SAP, maar ook nog steeds ons eigen OpenStack”, aldus Simon Bennett.

Cloud-native applicaties

Een opkomende trend zijn cloud native applicaties. “Bedrijven willen hun applicaties en workloads graag in iedere cloudomgeving of cloudplatform kunnen draaien. Of dit nu in hun eigen datacenter, een private cloud of public cloud is. Dit stimuleert flink de opkomst van cloud native applicaties omdat bedrijven deze zonder ingrepen, zoals het hercoderen van de applicaties of refactoring, van de ene naar de andere omgeving kunnen verplaatsen.”

Vanzelfsprekend helpt Racckpace Technology zijn klanten hierbij geeft Simon Bennett aan. “We gebruiken onder meer de technologie en de kennis van het overgenomen Onica. Hiermee helpen we onze klanten met woord en daad bij het ombouwen van bestaande legacy-applicaties naar ‘cloudagnostische’ applicaties of microservices.”

Opkomst hybrid cloud

Een andere trend is hybrid cloud. Veel cloudaanbieders zien hybrid cloud als de heilige graal voor bedrijven om hun applicatie-omgevingen optimaal te benutten. “In de EMEA-regio zie ik, zoal eerder gezegd, dat bedrijven de laatste zes maanden flink bezig zijn naar de cloud over te stappen. Zij zien dat met de cloud ze hun applicaties sneller kunnen ontwikkelen en op grote schaal uitrollen.”

“Of hybrid cloud de heilige graal is, weet ik niet. Het hangt vooral af of bedrijven alles in de cloud willen doen of niet. Misschien hebben ze legacy-systemen die niet naar de cloud kunnen migreren of dat niet mogen. Dan is hybrid cloud een goede oplossing”, aldus Simon Bennett.

“Anderszins heb je bedrijven die 100 procent in de cloud zijn. Denk bijvoorbeeld aan fintechs. Hierdoor opereren zij veel ‘leaner’ en passen zich sneller aan de markt aan, dan bedrijven die nog traditionele datacenters gebruiken. Voor dit soort bedrijven wordt, denk ik, public cloud belangrijk.”

“Het hangt af van wat bedrijven precies zelf willen en in welke bedrijfssector ze opereren. Voor de ene is hybrid cloud de beste optie en voor anderen public cloud. Elke multicloud journey is dus uniek.”

Lokale regelgeving

Als CTO wil Simon Bennett vanzelfsprekend de strategie van zijn EMEA- klanten helpen te bepalen. “Voor regelgeving valt er het nodige te doen. Al het advies over regelgeving vanuit ons hoofdkantoor in de Verenigde Staten wil ik naar de lokale situaties in Europa ‘vertalen’. Het is belangrijk deze informatie per land niet alleen in de lokale taal hebben, maar ook helemaal af te stemmen op de lokale regelgeving en culturele gevoeligheden. Zo kunnen we makkelijker inspelen op de vraag van onze klanten.”

Partnerships belangrijk

Een ander speerpunt is samenwerking met partners. Rackspace Technology heeft geen resellers, maar verkoopt zijn diensten ook via zijn technische partners en vice-versa. Al dan niet met gezamenlijke oplossingen. “Samenwerking met partners helpt ons in onze mogelijkheden. We gaan dit zeker stap-voor-stap per land of regio uitbreiden. Het is afhankelijk van hoe we onze diensten in die landen of regio’s naar volle tevredenheid kunnen leveren en zo onze footprint kunnen uitbreiden”, geeft Simon Bennett aan.

Overige doelen

Wat Rackspace Technology EMEA verder op de kaart wil zetten, zijn betere ‘soft skills’ van de technici die de (multi)clouddienstverlener in dienst heeft. “We willen onze technici door de ontwikkeling van vaardigheden helpen nog beter met onze klanten in contact te komen. Vooral met de zakelijke medewerkers. Van hen kunnen onze technici leren waar klanten echt behoefte aan hebben. Dit helpt onze technici om uiteindelijk de juiste oplossingen te ontwerpen. Om deze softskills te verbeteren, denk ik aan het opzetten van coachingstrajecten.”

“Daarnaast wil ik persoonlijk Rackspace Technology EMEA milieubewuster maken. Minder vliegen voor afspraken en kijken hoe we technologie beter kunnen inzetten voor contact met klanten en partners. Niet alleen wil ik ons bedrijf hierop attenderen, maar ook de klanten en partners. Zodat zij naar hun eigen bedrijfsvoering kijken en technologie inzetten om milieubewuster te worden”, zo besluit Simon Bennett.

Door: Floris Hulshoff Pol

Terug naar nieuws overzicht
Cloud