Redactie - 22 oktober 2020

Rechter staat aanleg tweede glasvezelnetwerk Regentessekwartier Den Haag toe

De voorzieningenrechter in Rotterdam staat de aanleg van een tweede glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier in Den Haag voorlopig toe. Het verzoek het instemmingsbesluit hiertoe op te schorten is afgewezen. T-Mobile en Primevest Capital Partners zijn teleurgesteld met deze uitspraak zo melden ze in een persbericht.

De rechter erkent wel dat beter onderzoek door de gemeente Den Haag noodzakelijk was, maar vindt opschorting van het instemmingsbesluit te ver gaan. T-Mobile en Primevest zetten de bezwaarschriftprocedure tegen het besluit van de gemeente Den Haag door. T-Mobile en Primevest spanden deze rechtszaak aan vanwege de aanleg van een dubbel glasvezelnetwerk in het Regentessekwartier. Dit tweede netwerk bedreigt de kwaliteit en dienstverlening van T-Mobile aan haar klanten. Het netwerk dat T-Mobile samen met Primevest hier vorig jaar aanlegde wordt ‘begraven’ onder de kabels van KPN. De uitspraak van de rechter heeft dit niet voorkomen. Met deze rechtszaak probeerden Primevest en T-Mobile niet alleen toegang te houden tot hun eigen glasvezelkabels, ook wilden zij aantonen welke juridische mogelijkheden gemeenten hebben om op te treden tegen partijen die overtollige infrastructuur aanleggen en de kwaliteit van het al aanwezige glasvezelnetwerk bedreigen. Pieter de Klein, directeur strategie van T-Mobile: “We zijn blij dat de rechter vindt dat de gemeente beter en meer onderzoek had moeten doen. Dat is een belangrijke uitspraak voor de toekomst. Gemeenten zullen voortaan de impact van een tweede glasvezelnetwerk op al bestaande infrastructuur zorgvuldig moeten onderzoeken alvorens zij instemmen. Dat is hier niet gebeurd.” T-Mobile en Primevest blijven bij ACM en het ministerie van Economische zaken aandringen op duidelijkere regelgeving. Alleen zo kan snellere aanleg van glasvezel in Nederland worden gerealiseerd zo beweert T-Mobile.

KPN start uitrol

KPN is blij met deze uitspraak en had deze eerlijk gezegd ook wel verwacht. "KPN heeft al 33 procent van Nederland voorzien van een glasvezelnetwerk en daar altijd van gemeenten vergunningen voor gekregen. KPN is op dit moment actief met glasvezeluitrol in meer dan 80 gebieden. KPN is inmiddels met de uitrol in Regentessekwartier gestart. Op dit moment wordt de basisinfrastructuur aangelegd en toestemmingen opgehaald om glasvezel binnen in huis af te monteren. Tot nu toe geeft het overgrote deel van de bewoners daar toestemming voor. De verwachting is dat de eerste klanten in december 2020 aangesloten worden op supersnel internet. KPN rolt op dit moment ook uit in Morgenstond in Den Haag. KPN wil al zijn klanten van goed en snel internet voorzien over de bestaande lijn of glasvezel. Dat is goed voor Nederland, goed voor klanten van KPN en natuurlijk ook voor KPN zelf. KPN levert zijn dienstverlening aan klanten over eigen netwerken, maar ook over die van andere partijen. Bijvoorbeeld op verschillende plekken in Nederland via CAI Harderwijk, Digitale stad, FiberNH/Flevo, KT Waalre, Glasdraad en via zijn dochter Solcon. KPN bewijst daarmee elke dag dat ze graag wil samenwerken om dubbel aanleggen te voorkomen. Dat kan alleen maar tegen voorwaarden die voor beide partijen aantrekkelijk zijn. KPN investeert jaarlijks honderden miljoenen euros in de aanleg, het beheer en het onderhoud van vaste en mobiele (glas)vezelnetwerken en stelt mede daarom zijn netwerken graag open voor andere partijen. Dat betekent dat andere telecompartijen er ook dienstverlening over aanbieden. Dat gebeurt al voor ruim twee miljoen internetgebruikers en bellers in Nederland", zo meldt KPN.