Drugssmokelaars ontwikkelden zelf versleutelde mobiele applicaties

Drugssmokelaars ontwikkelden zelf versleutelde mobiele applicaties

17-10-2020 | door: Redactie

Drugssmokelaars ontwikkelden zelf versleutelde mobiele applicaties

Europol steunde een grensoverschrijdend onderzoek, geleid door de Spaanse Guardia Civil (Guardia Civil), waarbij de Nederlandse politie en de US Homeland Security Investigations and Border and Protection betrokken waren, dat resulteerde in de ontmanteling van een georganiseerde misdaadgroep die cocaïne verhandelde van Zuid-Amerika naar Europa.

Apps versleuteld

Op de actiedagen, 1 en 2 oktober, deden wetshandhavers invallen in locaties in de Nederlandse steden Amsterdam, Papendrecht, Rotterdam, Utrecht en de Spaanse steden Valencia en Malaga. Ze arresteerden acht verdachten (vijf in Spanje en drie in Nederland), van wie één vermoedde dat hij een leider van het netwerk was. Tijdens de operaties namen de agenten van de Spaanse politie zes ton cocaïne, sieraden, contant geld en versleutelde apparaten in beslag.

De verdachten zouden zelf ontwikkelde versleutelde mobiele applicaties hebben gebruikt om met hun tegenhangers te communiceren. Personen met een militaire opleiding en ervaring in oorlogsmissies ondersteunden de logistieke opzet van het criminele netwerk.

Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling en bood analytische ondersteuning. Op die actiedag ondersteunde Europol de veldactiviteiten door een virtuele commandopost op te zetten. Hierdoor kon Europol de realtime-uitwisseling van informatie tussen Spanje en Nederland vergemakkelijken en ondersteuning bieden bij operationele analyse om onderzoekers ter plaatse aanwijzingen te geven.

Terug naar nieuws overzicht