Wouter Hoeffnagel - 12 oktober 2020

Google stelt beschikbaarheid News Showcase in Australië uit door wetsvoorstel

Google maakt zijn dienst News Showcase voorlopig niet beschikbaar in Australië. Een Australisch wetsvoorstel maakt het volgens het Amerikaanse techbedrijf onmogelijk om de haalbaarheid van de dienst in Australië te kunnen inschatten.

Dit maakt Google bekend in een blogpost. News Showcase is een gecureerde nieuwsdienst waarbij uitgevers geselecteerde artikelen kunnen publiceren. Google betaalt deze uitgevers voor de nieuws van hen die getoond wordt. De dienst ging eerder al van start in Duitsland en Brazilië.

News Media Bargaining Code

De Australische uitrol staat nu dus echter op losse schroeven. Aanleiding hiervoor is het wetsvoorstel News Media Bargaining Code, opgesteld door toezichthouder Australian Competition and Consumer Commission (ACCC). De code is bedoeld om uitgevers te beschermen tegen de financiële schade van teruglopende advertentie-inkomsten. Met het wetsvoorstel wil de ACCC bedrijven als Google dwingen te onderhandelen met uitgevers.

Google uit echter felle kritiek op het wetsvoorstel en noemt het voorstel onwerkbaar. Het bedrijf wijst onder meer op een bepaling dat gedeeld nieuws voor uitgevers geen extra kosten mag opleveren. Google vreest hierdoor te maken te kunnen krijgen met extreme betalingsclaims die uit verhouding zijn.

Facebook liet zich eerder ook negatief uit over het wetsvoorstel. Het bedrijf waarschuwde dat Australische gebruikers mogelijk geen nieuws meer kunnen delen op Facebook indien het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024