FNV heeft twijfels bij overgang van ruim honderd Atos medewerkers
08-10-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

FNV heeft twijfels bij overgang van ruim honderd Atos medewerkers

Atos heeft het voornemen om de activiteiten op het gebied van Program & Project Management - onderdeel van de divisie Business & Platform Solutions (B&PS) - deels uit te besteden aan International Business Solutions (IBS).  Vakbond FNV heeft echter grote twijfels bij overgang ruim honderd mensen binnen Atos. "Dit riekt aan alle kanten. En als iets stinkt dan klopt het meestal niet." Dit zegt Ger Klinkenberg, bestuurder FNV ICT. Volgens hem zit er een luchtje aan plannen van Atos om de afdeling TEC Generic PM/SDM over te laten gaan naar IBS. Hij ziet beren op de weg voor de medewerkers. "Atos komt zo op een goedkope en geruisloze manier van hen af."

De FNV is niet de enige met twijfels. Meer dan honderd medewerkers hebben een petitie van de vakbond ondertekend, waarin zij aangeven dat zij geen vertrouwen hebben in de overgang en hieraan niet willen meewerken. De petitie is maandag online overhandigd aan de directie van het bedrijf. Klinkenberg: ‘Wij hebben grote bedenkingen bij deze zogenaamde outsourcing. Er kleven een heleboel onzekerheden aan. Zo bestaat IBS nog maar heel erg kort. Hoe levensvatbaar is dat bedrijf dan? Dat weten we helemaal niet.’ Hij ziet weinig visie bij de startup en zegt onder andere dat eigen middelen ontbreken om tegenslagen op te vangen. ‘En wat gebeurt er dan met de medewerkers als dit bedrijf het niet redt? Zij krijgen geen keiharde garantie dat ze dan terug mogen keren naar Atos.’

De vakbondsbestuurder denkt dat Atos onder de noemer ‘overgang van onderneming’ op een goedkope manier en geruisloos van mensen af wil komen. ‘De wet is juist bedoeld om werknemers te beschermen. Die mag je niet als vrijbrief gebruiken om makkelijk je personeel te lozen.’ Met het tekenen van de petitie is er volgens de FNV geen basis waarop de Wet overgang van onderneming zou gelden. Als de medewerkers niet mee willen gaan dan valt er namelijk niets over te dragen.

Atos meldt dat de IBS activiteiten van de afdeling TEC_GENERIC Projectmanagement van Atos wordt overgenomen: "Als onderdeel van de samenwerking worden de 144 betrokken medewerkers van deze afdeling ondergebracht bij IBS. Deze outsourcing is het gevolg van een strategische keuze van Atos, waarmee zij wil anticiperen op nieuwe marktontwikkelingen en haar kernactiviteiten binnen het portfolio van B&PS toespitsen. Als resultaat van de outsourcing krijgt IBS de status van voorkeursleverancier voor het leveren van project- en servicemanagementdiensten aan klanten van Atos. Zo kan Atos met de expertise van IBS de behoeften van klanten en partners nog beter invullen, terwijl dit voor IBS leidt tot directe groei. In eerste instantie zal Atos de grootste klant van IBS blijven, mede omdat het overgrote deel van de betrokken mensen blijft werken voor de Atos-klanten waarvoor ze nu al zijn ingezet. Daarnaast zal Atos IBS ondersteunen bij het zoeken naar nieuwe opdrachten."

Atos heeft kennis genomen van de petitie die de FNV op 5 oktober heeft aangeboden en waarin zij haar zorgen kenbaar maakt over een mogelijk verlies aan werkgelegenheid als gevolg van de overeenkomst tussen Atos en IBS. "Uitgangspunt van de outsourcing is echter dat géén arbeidsplaatsen verloren zullen gaan. Medewerkers zullen hun huidige functie behouden of in een passende functie ter ondersteuning van IBS-klanten worden ingezet. Op deze manier wil Atos deze medewerkers van werk naar werk helpen en hen, juist in deze onzekere tijd, ook voor de lange termijn zekerheid bieden", zo meldt Atos.

De Centrale Ondernemingsraad heeft negatief gereageerd. Atos beraadt zich op verdere vervolgstappen zo meldt de IT-dienstverlener.

Terug naar nieuws overzicht