Redactie - 07 oktober 2020

Wat is virtual serverhosting?

Wat is virtual serverhosting? image

In de wereld van webhosting is virtual serverhosting een populair begrip. Ondanks dat het woord veel gebruikt wordt, begrijpt niet iedereen de betekenis. Om u meer inzicht te geven in virtual serverhosting zet ik dit begrip uiteen en laat u de bijzonderheden zien.

Virtual serverhosting kunt u het beste met dedicated servers gebruiken. Bij dedicated serverhosting is een volledige machine toegewezen aan één gebruiker. Gaat het om een virtuele server? Dan is de machine juist verdeeld in verschillende onderdelen die onafhankelijk van elkaar en autonoom opereren. Verschillende gebruikers kunnen één of meerdere onderdelen gebruiken.

Hoe werkt virtual serverhosting?

VPS-leveranciers gebruiken virtualisatiesoftware, ook wel bekend als een hypervisor, om gebruikers toegang te geven tot een geëmuleerde server die draait op een fysieke server. De geëmuleerde server wordt ook wel een virtuele machine genoemd. Iedere virtuele machine draait een eigen besturingssysteem en heeft toegang tot de rekenkracht, het RAM-geheugen en de opslagruimte van de fysieke server waarop hij draait.

Gebruikers hebben toegang tot het besturingssysteem van de virtuele machine, maar niet tot de fysieke server. Zij kunnen hierdoor gebruik maken van dezelfde fysieke server, zonder toegang te krijgen tot virtuele servers van andere gebruikers. Dit is dan ook waar het woord virtual private server (VPS) vandaan komt. Ondanks dat een fysieke scheiding ontbreekt, is iedere virtuele machine privé.

Voordelen van virtual serverhosting

Een van de voordelen van virtual serverhosting zijn de kosten. Tegen relatief lage kosten krijgen gebruikers toegang tot de prestaties van dedicated serverhosting. Ook geeft een VPS gebruikers toegang tot het besturingssysteem. Iedere gebruiker kan de VPS hierdoor instellen aan de hand van hun eigen voorkeuren en behoeften.

Virtual serverhosting stelt gebruikers ook in staat extra diensten te kiezen. Denk hierbij aan een FTP-server, mailserver of gespecialiseerde hosting voor e-commerce of blogging. Ook kunnen gebruikers meerdere websites hosten.

Gebruikers hebben met een VPS geen omkijken naar dataverkeer. De server beschikt over zijn eigen middelen en is volledig geïsoleerd van de server(s) van andere gebruikers. Deze hebben geen impact op de prestaties van zijn VPS.

Ook is een VPS goed beveiligd. Gegevens van de gebruiker zijn afgeschermd tegen hacking en niet beschikbaar voor andere gebruikers, ongeacht de rechten die zij hebben op de server.

Nadelen van virtual serverhosting

Een VPS wordt over het algemeen gebruikt door bedrijven die de flexibiliteit van een dedicated server willen, zonder hiervoor de prijs te betalen. Dit prijsverschil is mogelijk door de lagere prestaties van virtual serverhosting. Deze kunnen aanzienlijk lager zijn dan de prestaties van een echte dedicated servers. Het aanpassen van een VPS aan een toename van verkeer kost bijvoorbeeld tijd, wat impact kan hebben op de website.

Een VPS is daarnaast niet altijd flexibel indien zij worden gedeeld met andere gebruikers. Zo is een vaste hoeveelheid resources beschikbaar, die verdeeld zijn over gebruikers. Is de beschikbare capaciteit volledig verdeeld? Dan kan dit verbetering van prestaties in de weg staan. In sommige gevallen moet een gebruiker in dit geval meer betalen.

Virtual serverhosting of shared hosting

Verwar virtual serverhosting overigens niet met shared hosting. Om het verschil duidelijk te maken kunnen we deze vormen van hosting het beste vergelijken met een woning. Shared hosting lijkt op het huren van een appartement. De eigenaar van het appartementengebouw is verantwoordelijk voor het gebouw en verhuurt hierin appartementen, maar ook gedeelde faciliteiten zoals parkeerplaatsen en de tuin. Bij shared hosting kan zijn deze gedeelde faciliteiten de gedeelde rekenkracht, RAM-geheugen en opslagruimte.

Virtual serverhosting is juist vergelijkbaar met een koopappartement. Ondanks dat het appartementencomplex niet eigendom is van de gebruiker en hij gebruik maakt van gedeelde faciliteiten, is de eigenaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan zijn appartement. Dat is bij een VPS niet anders. Gebruikers hebben dan ook voldoende technische kennis nodig om zelf hun servers te kunnen beheren.

Als we deze vergelijking doortrekken naar een dedicated server, kan deze vorm van hosting worden vergeleken met een luxe woning. De gebruiker is eigenaar van de woning en alle bijbehorende faciliteiten zoals de tuin. Hij is dan ook zelf volledig verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Dit vereist dan ook relatief veel technische kennis. In andere woorden: VPS hosting is een middenweg tussen gedeelde hosting en dedicated serverhosting.

Voor wie is een VPS geschikt?

VPS hosting is met name geschikt voor ervaren gebruikers die op zoek zijn naar hosting op maat voor hun webprojecten, maar niet beschikken over het budget voor een dedicated server. Een VPS is aanbevolen voor bedrijven die op een open netwerk werken en over voldoende kennis over serverbeheer beschikken.

Onder meer kleine bedrijven, blogs of nieuwswebsites met een beperkt aantal bezoekers kunnen voor het hosten van hun website voor shared hosting kiezen.

Ook is het gebruik van een VPS interessant voor grotere webprojecten, zoals websites, communities, middelgrote webshops of websites van bedrijven die veel dataverkeer genereren. Zij hebben hardware nodig die goede prestaties mogelijk maakt. Een VPS geeft gebruikers daarnaast toegang tot de console. Dit stelt hen in staat software te installeren die op shared hosting niet altijd mogelijk is. Bij shared hosting is de gebruiker hiervoor afhankelijk van de hoster, die nieuwe technologie of specifieke software moet implementeren.

Met redelijke prijzen en schaalbaarheid is VPS een ideale oplossing voor een middelgroot bedrijf. Virtuele servers zijn vaak snel en makkelijk te actualiseren. Heeft een project bijvoorbeeld meer performance nodig dan oorspronkelijk gepland? Dan is het altijd mogelijk de server op te waarderen om hieraan te voldoen. Om een VPS op te schalen is het verhuizen van data niet altijd nodig, in tegenstelling tot een dedicated server. De extra middelen zijn beschikbaar dankzij de hypervisor.

Hoe kiest u de juiste VPS host?

Indien u een VPS-leveranciers kiest, zijn er enkele criteria waar u rekening mee moet houden. Het belangrijkste criterium is het besturingssysteem (Windows of Linux).

Ook maakt u een keuze tussen een beheerd (managed) of niet beheerd systeem. Indien u niet over voldoende technische kennis op het gebied van serverbeheer beschikt, is een beheerde VPS in veel gevallen de beste keuze. Een ander belangrijk aandachtspunt is de schaalbaarheid die de provider biedt, net als uiteraard prijs. Prijzen kunnen sterk variëren tussen VPS-providers en zijn onder meer afhankelijk van prijs en de eerder genoemde kenmerken. Een VPS wordt per maand afgerekend. Sommige hosters bieden een gratis proefperiode, zodat u kunt onderzoeken of het aanbod aan uw wensen voldoet. Vergeet uiteraard ook niet naar de kwaliteit van de klantenservice te kijken. Het is immers belangrijk altijd voldoende hulp te kunnen krijgen.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op onze website voor meer informatie.

Auteur: Daniel Rolkiewicz (foto), account manager bij Ikoula

Daniel_Rolkiewicz.jpg