NCOI Groep ontwikkelt nieuwe back office-omgeving met Mendix
07-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

NCOI Groep ontwikkelt nieuwe back office-omgeving met Mendix

De NCOI Groep zet het low-code platform van Mendix in voor het optimaliseren van back office-processen. De nieuwe back office-omgeving is gebouwd op basis van low-code en is een schaalbare, toekomstbestendige oplossing die NCOI ondersteunt bij het behouden en verder uitbouwen van zijn positie op de markt voor voor werkende professionals.

De implementatie van het Mendix-platform is onderdeel van een omvangrijk project rond de herstructurering van de IT-architectuur van NCOI Groep dat is gestart in 2018. Doel van dit project was de vereenvoudiging van bedrijfsprocessen en de modernisering van de IT-omgeving. Het vorige zelfgebouwde systeem had capaciteitsproblemen en bood onvoldoende ondersteuning voor de toekomstige integratie met nieuwe bedrijfsapplicaties.

Beheer van 6.000 onderwijsprogramma’s

De behoefte aan een nieuwe IT-architectuur nam ook toe doordat de NCOI Groep verschillende andere opleidingsinstituten voor beroepsonderwijs had overgenomen, zoals Computrain, Scheidegger en NTI. Hoewel de nieuwe labels onafhankelijk bleven opereren, moesten de back office-omgevingen wel worden geïntegreerd.
Omdat NCOI na de overnames meer dan 6.000 werkgerelateerde onderwijsprogramma's plus alle verschillende onderwijsvereisten moest beheren was er ook meer flexibiliteit nodig om functionaliteit te kunnen toevoegen. Bovendien vertraagden workarounds, die in het oude systeem werden gebouwd om tegemoet te komen aan de nieuwe vereisten, alleen nog maar meer.

De NCOI Groep besloot ook over te schakelen van een monolithische IT-architectuur naar een service-oriented architecture. Elke afdeling kan binnen deze omgeving domeinspecifieke apps bouwen op basis van de eigen en gerelateerde microservices. Hierdoor kan elke afdeling zijn eigen dienst leveren en deze onafhankelijk van andere domeinen aanpassen en optimaliseren.

Om dit te bereiken, keek de NCOI Groep eerst naar standaardapplicaties maar het opleidingsinstituut ontdekte al snel dat er nauwelijks applicaties beschikbaar waren die al deze back office-processen adequaat konden ondersteunen.

Efficiëntere back office-processen

Toine van Eeden, CIO van de NCOI Groep, zegt: "Onze partners First Consulting, Magnus en Flowfabric, die ons tijdens het proces begeleidden, wezen ons op de mogelijkheid om met low-code zelf back office-applicaties te ontwikkelen."
Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface.

“We kwamen er snel achter dat het low-code platform van Mendix een perfecte match zou zijn”, vervolgt Van Eeden. “De uitgebreide mogelijkheden voor co-creatie die Mendix biedt, sluiten perfect aan bij onze keuze voor een domeingerichte aanpak. We zagen dat het ontwikkelen van applicaties met Mendix low-code zou kunnen helpen om de performance van onze back office-processen te verbeteren en tegelijkertijd de extra flexibiliteit in functionaliteit te bieden die onmisbaar is voor onze grote verscheidenheid aan onderwijsprogramma's.”

In twee jaar tijd werden er meer dan twintig low-code applicaties gebouwd om de back office van NCOI te herstructureren. Tegen 2021, als het project is afgelopen, zullen er bij de NCOI Groep meer dan 30 applicaties draaien die op basis van het Mendix low-code platform zijn gebouwd.

Klanttevredenheid verbeteren

Een van de belangrijkste applicaties die met low-code is ontwikkeld, is een nieuwe tool voor tentamenplanning voor verschillende locaties en met verschillende examinatoren. “Het plannen van de examens vond vroeger plaats met Excel. Als studenten hun examens moesten verzetten, omdat ze niet konden op de voorgestelde tijdvakken, kostte het veel tijd en moeite om dit aan te passen. Met onze nieuwe low-code applicatie kunnen studenten inloggen en een tijd en locatie kiezen die past bij hun rooster. Dit scheelt ons veel vragen en klachten van studenten, maar ook de examinatoren kunnen hun eigen tijdvakken nu boeken. Dit heeft het examenproces en de klanttevredenheid van onze studenten en examinatoren aanzienlijk verbeterd,” aldus Van Eeden.

Nienke Faber, Customer Success Manager bij Mendix, zegt: “NCOI heeft echt geprofiteerd van de sterke punten van het Mendix low-code platform door de open, op microservices gebaseerde architectuur te gebruiken om nieuwe functionaliteit te bouwen die geïntegreerd kan worden met de verouderde systemen en met de nieuwe labels van NCOI. Ik ben er trots dat NCOI met Mendix aan boord nu een betrouwbare, toekomstbestendige IT-omgeving heeft. Als NCOI blijft groeien en verder evolueert, kan het met Mendix altijd nieuwe functionaliteit en oplossingen creëren om docenten en studenten nog beter van dienst te zijn."

Terug naar nieuws overzicht