Derde editie Raspberry Pi competitie: innoveren voor een betere wereld

07-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Derde editie Raspberry Pi competitie: innoveren voor een betere wereld

De aanhoudende coronacrisis zorgt bij jong en oud voor veel onzekerheid. Daarom worden scholieren dit jaar door PA Consulting tijdens de derde editie van de Raspberry Pi competitie uitgedaagd om na te denken over hoe ze nú met technologie en innovatie kunnen bijdragen aan een betere toekomst.

“Deze wedstrijd geeft jongeren vanaf 12 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen de mogelijkheid om hands-on ervaring op te doen met computerprogrammeren en techniek. Waardevolle vaardigheden die steeds belangrijker worden in de maatschappij”, zegt Mark Griep, hoofd PA Consulting Nederland, dat samen met House of Digital deze competitie in Nederland organiseert.

Innoveren voor een betere wereld

Voor de derde keer worden Nederlandse scholieren uitgedaagd om met de Raspberry Pi computer een innovatieve oplossing voor een maatschappelijk probleem te creëren. Twee jaar geleden werd de teams gevraagd uitvindingen aan te dragen om het welzijn van mensen te verbeteren. Tijdens de tweede editie stortten zij zich op het thema Smart Cities & Mobility. Dit jaar is het thema breder ingestoken: innoveren voor een betere wereld.

“Dit jaar zijn we als maatschappij collectief met onze neus op de feiten gedrukt”, zegt Ernst Brand, public sector expert bij PA Consulting. “We moeten wendbaar zijn, flexibel en innovatief kunnen omgaan met snel veranderende omstandigheden. Dat zijn vaardigheden die we nieuwe generaties veel beter moeten bijbrengen dan we nu doen. Bij PA geloven we in die gouden combinatie van technologie, een innovatieve mindset en teamwork. En ieder jaar weer sta ik versteld van het vermogen van jongeren om deze drie aspecten te combineren in waanzinnig mooie uitvindingen.”

Logisch en analytisch denken en toepassen

Ook voormalige juryleden zijn blij dat de Raspberry Pi competitie een nieuwe editie krijgt. “Het mooie aan de Raspberry Pi competitie is dat we toekomstig talent onderdompelen in de belangrijkste en meest relevante IT-vaardigheden: logisch en analytisch denken en toepassen”, zegt Anke Schlichting, Chief Technology & Transformation Officer en directielid bij Aegon Nederland. “Ongemerkt is ongelofelijk veel in ons leven afhankelijk van technologie en code. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze jonge generaties vertrouwd zijn met code, er handig mee zijn, en het leuk vinden ermee te werken. Ik beveel het jurylidmaatschap dan ook van harte aan.”

De competitie vindt naar verwachting vanwege de aanhoudende coronacrisis geheel online plaats. Jurylid Gaby Allard, lid Raad van Bestuur ROC van Amsterdam-Flevoland, zei eerder dit jaar: “Door de coronacrisis is duidelijk zichtbaar geworden hoe divers wij allen onze digitale wereld beleven. En hoe belangrijk dit medium voor ons allemaal is, zowel in persoonlijke als professionele context. Ik zie ook dat het die werelden meer dan ooit verbindt. Dat we ons meer vanuit een gezamenlijke taal en invulling tot elkaar verhouden en verbinding zoeken én vinden. Dit met prachtige resultaten binnen het hedendaags onderwijs.”

Meer informatie over de Raspberry Pi competitie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht