HPE GreenLake: alleen betalen voor wat je gebruikt

Marjella Spanjaart, Director Channel & Ecosystem sales, HPE Nederland

05-10-2020 | door: Witold Kepinski

HPE GreenLake: alleen betalen voor wat je gebruikt

Voor sommigen is het misschien nog wat wennen dat Hewlett Packard Enterprise bezig is haar hele portfolio ‘As a Service’ aan te bieden, maar partners en de markt zien meer en meer de voordelen ervan. “Klanten willen hun applicaties (kosten)efficiënt in een hybride omgeving laten draaien en beheren. Ze willen de optimale mix van public en private cloud tegen voorspelbare kosten, zonder omkijken naar de infrastructuur. HPE GreenLake maakt dat mogelijk”, zegt Marjella Spanjaart, Director Channel & Ecosystem sales bij HPE Nederland.

Ooit bedacht in Nederland heeft HPE het GreenLake-model volledig omarmd. CEO Antonio Neri heeft in juni 2019 aangekondigd dat HPE zich omvormt tot een bedrijf dat zijn volledige portfolio als een dienst gaat aanbieden, via een samenstel van abonnementsvormen en afrekenmodellen waarbij je alleen voor het gebruik betaalt. De transformatie moet in 2022 afgerond zijn.

Spanjaart haalt de lease-sector aan als vergelijking. “Ik heb een lease-auto via HPE. Vanwege Corona rijd ik beduidend minder, maar mijn baas blijft gewoon hetzelfde bedrag betalen. Als we het GreenLake-model hierop zouden toepassen, dan zou HPE minder gaan betalen voor de lease-auto omdat hij minder wordt gebruikt. Met Greenlake betaal je namelijk voor wat je daadwerkelijk gebruikt. En dat spreekt bedrijven aan”, zo vertaalt zij de belangstelling van partners en klanten voor het dienstenmodel. HPE tranformeert zich dan ook naar een ‘Edge-to-Cloud Platform-as-a-Service company’.

Cloud

“We zien dat steeds meer klanten een ‘cloud tenzij’-strategie hebben en dat een consumptiegedreven model de norm is geworden. Echter, niet alle apps, workloads en data kunnen naar de public cloud gemigreerd worden. Denk aan beveiliging, wet- en regelgeving of omdat de workload nog niet cloudnative is. Daarom zien we dat veel klanten kijken naar een hybride omgeving. Daarbij kan de gebruiker zelf bepalen waar een applicatie draait en waar de data staat die hij nodig heeft. En uiteraard moet het geheel vanaf één centraal punt beheerd kunnen worden. Daar zorgt GreenLake Central voor: een transparant workload landschap. Producten binnen het GreenLake-portfolio richten zich op horizontale workloads zoals compute, storage en back-up, maar ook verticale workloads zoals VDI, big data & analytics en SAP HANA. En er komen er steeds meer bij. De reikwijdte van GreenLake blijft groeien”, zegt Spanjaart.

Rol van partners

HPE, sterk in hardware, dienstverlening, maar ook met software voor het beheer van IT-omgevingen en de hybride cloud infrastructuur binnen die omgevingen, zorgt ervoor dat haar volledige portfolio beschikbaar zal zijn volgens het ‘betalen-naar-gebruik’-principe.

“Maar we hebben onze partners nodig om de reikwijdte van het GreenLake-portfolio te vergroten en versterken. Wij zorgen voor het fundament, maar de bovenkant is in handen van onze partners. Zij hebben contacten met de klanten en kennen hun behoeften.”

Om de benodigde (kosten)efficiëntie te bereiken, maakt HPE gestandaardiseerde bouwblokken van haar oplossingen/diensten. De specifieke toepassingen die partners ontwikkelen, kunnen daar bovenop worden gezet. Als voorbeeld haalt Marjella een partner aan die onlangs de tender heeft gewonnen om de IT-omgeving van een gemeente in te richten en te beheren voor de komende vijf jaar. Deze partner won de uitvraag vanwege de (kosten)efficiëntie die hun oplossing op basis van HPE GreenLake biedt. “De betrokken partner heeft veel verstand van de markt van lokale overheden. Ze weten welke software daar wordt gebruikt, welke koppelingen er nodig zijn, noem maar op. Hun aanbod sluit naadloos aan op het onze. De partner heeft daar goed werk geleverd. En zo zullen we, samen met onze partners, ook verticale toepassingen krijgen voor finance, retail, zorg, de groothandel, noem maar op. Zo versterken we elkaar.”

Businessmodel

De kracht van HPE en van haar partners helpt de versnelling te ondersteunen die digitale transformatie, als gevolg van Covid19, nu doormaakt. Het gedwongen thuis werken heeft veel teweeggebracht bij organisaties. “Het biedt ook veel kansen voor onze partners. Zij kunnen op basis van GreenLake een eigen businessmodel ontwikkelen: wij bieden de basis, zij leveren de aanvullende diensten en brengen dit als een oplossing naar de klant. Onze partners voegen unieke waarde toe aan wat wij leveren. Zij kunnen adviezen verstrekken, implementaties en beheer uitvoeren. Met onze GreenLake-diensten kunnen zij (white labeled) extra marge maken op de infrastructuur en beheersoftware die wij als pay-per-use model aanbieden”.

Partners/klanten bepalen overigens zelf welke IT-architecturen zij willen gebruiken. Greenlake is overal toepasbaar. “Wij werken nauw samen met bijvoorbeeld VMware, Microsoft (Azure), Google en Nutanix. Al deze vendoren ondersteunen ook hybride cloud architecturen. En voor het oplijnen van partners in het GreenLake programma werken we ook samen met onze distributeurs”.

HPE is nu bezig om partners toegang te geven tot GreenLake Central; dit biedt klanten een consistente cloudervaring voor data en applicaties via een online ‘single sign on’-portal en operations-console die hybride cloud management eenvoudig en veilig maakt en continu optimaliseert. “Daarbij blijven we werken aan lagere kosten. Ook ontwikkelaars kunnen hiermee uit de voeten; wij bouwen bijvoorbeeld ook omgevingen die klaar zijn voor DevOps en adopteren nieuwe technologieën zoals containers.”

Datastromen

Ook edge-technologie is steeds belangrijker om greep te krijgen en houden op de datastromen. “Dit is een belangrijke ontwikkeling die past binnen onze strategie om het gebruik van IT-infrastructuur zo eenvoudig en kostenefficiënt mogelijk te maken. Daarbij spelen DevOps, machine learning en IoT ook weer een rol.” GreenLake biedt een oplossing voor toepassingen met Edge-technologie. Partners die precies willen weten wat Greenlake voor henzelf en hun klanten kan betekenen, kunnen bijvoorbeeld terecht in het HPE Digital Partner Café. “In verband met COVID-19 doen we deze sessies nu maandelijks en online. Gewapend met een kop koffie, praten we partners in een half uur weer helemaal bij met betrekking tot HPE, maar ook meer algemene IT-onderwerpen die voor hen relevant zijn, aldus Spanjaart die belangstellende partners uitnodigt hieraan deel te nemen.

Auteur: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht
Cloud