Cyberdreiging groeit fors: VPN noodzakelijker dan ooit

02-10-2020 | door: Redactie

Cyberdreiging groeit fors: VPN noodzakelijker dan ooit

Bijna 60 procent van alle organisaties ervaart door het thuiswerken van medewerkers een groei in het aantal potentiële cyberaanvallen. Een op de vijf organisaties is succesvol gehackt. Dat blijkt uit onderzoek. Een groeiend probleem, want kostbare data kan daarbij verloren gaan, gedeeld worden of verhandeld worden. Een VPN kan bijdragen aan de beveiliging van organisaties, zeggen experts.

Veranderende thuiswerkomgevingen

Uit het onderzoek blijkt dat de toename van het aantal aanvalspogingen vooral komt door veranderende thuiswerkomgevingen en de toenemende afhankelijkheid van persoonlijke apparatuur. Daarnaast waren vanzelfsprekend veel meer medewerkers buiten het beveiligde bedrijfsnetwerk actief.

De meest voorkomende bedreigingen waren phishing, hacks, infecties van zakelijke e-mailaccounts en besmettingen met ransomware. Dit soort bedreigingen kunnen uiteindelijk funest zijn voor een bedrijf.

Een op de drie pogingen slaagt

Bij een op de drie bedrijven slagen hackers erin om in te breken. Zo kunnen ze gevoelige data stelen, systemen vergrendelen, data versleutelen en losgeld eisen. Zodra data versleuteld is er en losgeld wordt geëist, is het maar de vraag of na betaling van het losgeld daadwerkelijk ontsleuteling plaatsvindt. De kans is groot dat het bedrijf wordt opgelicht.

Steeds meer bedrijven investeren daarom in bijvoorbeeld VPN- en cloud-beveiliging. Daarnaast wordt er ook vaker en meer geïnvesteerd in het aantrekken van vaardige IT-professionals en Network Access Control.

Bedrijven betaalden eerder miljoenen aan hacks

In 2019 bleek nog dat verschillende Nederlandse bedrijven werden getroffen door geavanceerde gijzelsoftware. Gezamenlijk betaalden ze miljoenen aan gijzeling na software. Dat bleek toen uit een rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ransomware is een van de grootste problemen voor bedrijven, omdat het complete processen kan stilleggen.

Vaak krijgt ransomware toegang tot netwerken door het openen van bestanden, het klikken op foute links en door onvoldoende beveiliging op het netwerk, waardoor verspreiding zich door kan zetten.

Veiliger werken met een VPN

Met een VPN kan er in alle gelederen van het bedrijf veiliger gewerkt worden. Of het nu gaat om executives of om medewerkers op de vloer. Ook kan een VPN worden gebruikt door thuiswerkenden. Ze maken dan verbinding met de veilige omgeving van het bedrijf. Op die manier kunnen ze ook toegang krijgen tot de bedrijfskritische apps. Zo kan er worden voorkomen dat medewerkers hun eigen onveilige applicaties gebruiken om bedrijfsinformatie op te halen.

Een VPN zorgt er bovendien voor dat medewerkers en executives minder goed te traceren zijn. Dit verhoogt de veiligheid enorm, daar tracking grote privacyrisico’s met zich meebrengen: het toont namelijk precies de zwakheden bij ieder bedrijf aan.

Versleuteling

VPN’s zorgen door een versleuteling van de internetverbinding en een omleiding van het verkeer, via een server die doorgaans geen informatie bijhoudt. Daardoor kunnen medewerkers en executives veiliger werken op iedere mogelijke plek. Zo kan er bijvoorbeeld veiliger gewerkt worden in de trein, in een hotel of thuis.

Met een VPN hoeft men zich geen zorgen te maken om pottenkijkers op het verbonden netwerk. Afluisteren op het netwerk blijft wel mogelijk, maar de data is versleuteld. Daardoor kunnen kwaadwillenden er niet mee aan de haal gaan.

Door: VPNdiensten.nl

Terug naar nieuws overzicht

Tags

vpn