Redactie - 03 oktober 2020

Fujifilm ziet nog volop brood in tape storage

Fujifilm ziet nog volop brood in tape storage image

De datamarkt is in beweging en steeds grotere stuwmeren vol data moeten gearchiveerd worden met archiveringsoplossingen. Deze groei heeft een stimulerende uitwerking op de industrie en aanbieders van, waaronder Fujifilm en Sony. Zij slaan de handen ineen om nieuwe producten te ontwikkelen. LTO-cartridges zijn daarbij een speerpunt.

Onderzoekers verwachten reeds in 2025 een opslagcapaciteit van 96 Tbyte te kunnen realiseren op een LTO-11 cartridge. De huidige LTO-8 heeft een capaciteit van 12 Tbyte.

Linear Tape-Open (LTO) is een magnetische dataopslag cartridge die in de negentiger jaren ontwikkeld is als een open standaard. Deze moest een alternatief vormen voor gepatenteerde formaten die indertijd op de markt beschikbaar waren. De LTO-11 is niet het eindpunt van de evolutie, met de LTO-12 denkt men 192 Tbyte ongecomprimeerde data (met compressie zelfs 480 Tbyte) rond 2032 te kunnen waarmaken. De LTO-13 moet zelfs ongecomprimeerd 400 Tbyte kunnen aantikken, waarbij dan een datadichtheid van 224 Gbyte per vierkante inch gerealiseerd wordt. Op dit moment stopt die teller bij 8 TByte. Ondanks deze fenomenale vooruitgang blijven harddiskarrays heel veel efficiënter en halen zijn een dichtheid die factoren hoger zijn.

Veel research nodig

Fujifilm-onderzoekers hebben een aantal nieuwe technologieën ontwikkeld om meer gegevens per oppervlakte-eenheid op tape te registreren. Zo gaat strontium ferriet het barium ferriet vervangen op de magnetische banden van de LTO-cartridges. Fujifilm heeft een technologie ontwikkeld om de strontium ferrietdeeltjes die worden gebruikt op de magneetstrip veel fijner te maken. Hierbij stond de eenvoud van het proces met de bijbehorende lage kosten voorop. Er worden geen dure verdampingstechnologieën bij de productie gebruikt. Fujifilm schat nu dat een capaciteit van 400 TByte de limiet van het gebruikte strontium ferriet is, wat aangeeft dat nieuwe materialen nodig zouden zijn om in de toekomst de capaciteit verder te vergroten.

Tape of disk?

In de archiveringsmarkt spelen twee technologieën de hoofdrol: tape en harddisk. De nieuwe initiatieven zorgen er voor dat tape ondanks zekere beperkingen nog lang niet uitgespeeld is. Zeker in een tijd dat de geproduceerde data volumes exponentieel groeien, is de lage kostprijs van archivering op tape een sterk punt. Harunobu Oki (Global Manager, Archive Business Group, Recording Media Products Div.): “De dataproductie is nog nooit zo hoog geweest en volgens cijfers van Fujifilm staat 97% van de door de top 10.000 Europese bedrijven gearchiveerde gegevens op tape.”

Door: Hans Steeman

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024