Kwart van de organisaties investeert meer in AI sinds COVID-19 pandemie
02-10-2020 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kwart van de organisaties investeert meer in AI sinds COVID-19 pandemie

24% van de organisaties heeft zijn investeringen in AI sinds de start van de COVID-19 pandemie verhoogd, terwijl 42% zijn investering heeft gelijk gehouden. Het realiseren van groei is hierbij het belangrijkste doel, met name op het gebied van klantervaring, klantbehoud en omzet.

Dit blijkt uit rondvraag van Gartner onder ongeveer 200 business en IT-professionals eind september. 75% van de respondenten verwacht in de komende zes maanden in de herstelfase nieuwe AI-initiatieven te starten. "Bedrijfsinvesteringen in AI zijn ondanks de crisis niet verminderd', zegt Frances Karamouzis, distinguished research vice president bij Gartner.

Investeringen omzetten in waarde

De grootste uitdaging bij AI-projecten is volgens Karamouzis het omzetten van investeringen in waarde voor de business. Zo geeft 79% van de respondenten aan dat hun organisatie AI-projecten onderzoekt of hiermee pilots uitvoert. Slechts 21% heeft daadwerkelijk AI-systemen in gebruik genomen.

De beperkte stappen die organisaties zetten rondom de ingebruikname van AI-systemen ligt niet zo zeer aan een gebrek aan AI-talent. Zo gaf tijdens een eerder onderzoek van Gartner onder ruim 600 IT-managers slechts 7% aan dat de implementatie van AI gehinderd wordt door een gebrek aan AI-expertise. Security- en privacyzorgen in combinatie met de complexiteit van de integratie van AI in bestaande infrastructuur vormen hierbij de belangrijkste uitdaging.

Veel vaardigheden vereist

Erick Brethenoux, research vice president bij Gartner, wijst erop dat expertise op het gebied van AI een combinatie van vaardigheden vereist. Brethenoux adviseert niet al deze vaardigheden bij één expert te zoeken, maar juist een combinatie van experts met verschillende vaardigheden in te schakelen.

Van de organisaties met het laagste volwassenheidsniveau op het gebied van AI geeft 56% aan geen tekort te hebben aan AI-talent of eenvoudig het juiste personeel te kunnen inhuren. Onder bedrijven met het hoogste volwassenheidsniveau ligt dit percentage op 89%.

In de webinar 'Drive Strategic Mandates for AI in the Enterprise' geeft Gartner een meer gedetailleerde analyse van onder meer strategische planning, governance en operational excellence op het gebied van AI. Daarnaast is meer informatie beschikbaar in deze blogpost.

Terug naar nieuws overzicht