Mogelijk Chinees onderzoek naar machtsmisbruik door Google op komst
30-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Mogelijk Chinees onderzoek naar machtsmisbruik door Google op komst

De Chinese overheid bereidt een antimededingingsonderzoek naar Google. China gaat onderzoek of Google de dominante marktpositie van het mobiele besturingssysteem Android misbruikt.

Dit melden twee bronnen aan Reuters. Het onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een klacht die twee jaar geleden door techgigant Huawei zou zijn ingediend. Het onderzoek is naar verluid al aangemeld bij de Chinese toezichthouder. Een formele beslissing over het doorzetten van het onderzoek wordt in oktober verwacht.

Gespannen verhoudingen met VS

Naar verwachting zet het onderzoek de toch al gespannen verhoudingen tussen China en de Verenigde Staten verder op scherp. De Amerikaanse overheid nam de afgelopen tijd tegen verschillende Chinese techbedrijven en platformen maatregelen, waaronder Huawei, TikTok-moederbedrijf ByteDance en Tencent's WeChat.

Volgens de bronnen wordt in het onderzoek ook specifiek gekeken naar de schade die Google's marktpositie kan aanbrengen bij Chinese bedrijven, zoals Huawei. In het specifiek gaat het hierbij om het verlies van steun van Google voor Android-gebaseerde besturingssystemen, wat kan leiden tot omzetverlies.

Google heeft niet gereageerd op het verzoek van Reuters om een toelichting. Huawei wil niet reageren.

Terug naar nieuws overzicht