De helft van de vrouwen in de techsector vertrekt voor haar 35ste
01-10-2020 | door: Redactie
Deel dit artikel:

De helft van de vrouwen in de techsector vertrekt voor haar 35ste

De cultuur van veel bedrijven zorgt ervoor dat jonge vrouwen in technologiebanen de sector vaak weer verlaten. De helft van de jonge vrouwen in een techfunctie zegt die baan voor haar 35ste weer vaarwel. In andere sectoren ligt dat cijfer op 20%.

Dat blijkt uit een studie van Accenture en de Amerikaanse organisatie Girls Who Code onder Amerikaanse techwerkers, studentes en HR-directeuren. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijfscultuur in de techsector voor een deel verantwoordelijk is voor het vertrek van veel vrouwen. 35% van de respondenten in de studie gaf niet-inclusieve bedrijfscultuur aan als hun belangrijkste reden voor vertrek.

Kleine minderheid in techsector

Dat verloop is slecht nieuws op een moment dat vrouwen al een kleine minderheid vormen in de sector. Het aandeel vrouwen in de sector is volgens de studie de voorbije dertig jaar zelfs verkleind.

Opvallend in de studie is het verschil in perceptie tussen HR-medewerkers en de techvrouwen zelf. Van de HR-directeuren denkt bijvoorbeeld minder dan de helft (38%) dat een meer inclusieve cultuur het makkelijker vrouwen aan boord zal houden, terwijl die cultuur net de grootste reden voor vertrek is. 45% van HR-directuren gelooft ook dat het makkelijk is voor vrouwen om in de techsector te gedijen. Bij de vrouwen zelf ligt dat percentage op 21%. Bij gekleurde vrouwen zelfs op 8%.

Betere werkomgeving creëren

Het rapport geeft wel enkele tips om de situatie te keren en een betere omgeving te creëren als bedrijf. Daaronder zit bijvoorbeeld ouderschapsverlof voor beide ouders (de VS heeft geen wettelijk ouderschapsverlof) en het voorzien van mentors, sponsors en netwerken voor medewerkers.

De studie Resetting Tech Culture (pdf) is uitgevoerd onder 1.990 (Amerikaanse) techwerkers en 500 HR-directeuren van bedrijven die technologiebanen aanbieden. De studie bevroeg ook 2.700 studenten.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht