Amerikaanse ziekenhuizen getroffen door ransomware

29-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Amerikaanse ziekenhuizen getroffen door ransomware

Ziekenhuizen in verschillende Amerikaanse staten zijn getroffen door een cyberaanval. Het gaat om ziekenhuizen die onderdeel uitmaken van UHS. Het lijkt te gaan om ransomware.

Bleeping Computer meldt dat de problemen sinds zondagmorgen spelen. Verschillende medewerkers geven tegenover de website aan geen toegang meer te hebben tot computersystemen. In zowel ziekenhuizen van UHS in Californië, Florida, Texas, Arizona en Washington D.C. zouden problemen zijn.

Ransomware

Op Reddit meldt een gebruikers die bij een ziekenhuis van UHS zegt te werken meldt dat de problemen om ongeveer twee uur 's nachts lokale tijd begonnen. Meerdere antivirusprogramma's zouden door de aanval zijn uitgeschakeld. Na ongeveer een minuut zijn de systemen naar verluid uitgelogd en uitgeschakeld. Indien een getroffen systeem wordt ingeschakeld, sluit deze automatisch weer af.

Een ransomwareaanval is door UHS nog niet officieel bevestigd. Een werknemer van UHS zegt echter tegen Bleeping Computer dat bestanden tijdens de aanval de extensie .ryk kregen. Deze extensie wordt gebruikt door de Ryuk ransomware. Ook melden werknemers dat op getroffen systemen een boodschap is getoond waarin losgeld wordt geëist. Deze boodschap vertoont volgens Bleeping Computer overeenkomsten met vergelijkbare boodschappen die eerder door Ryuk zijn verspreid.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security, Zorg
Security