VS plaatsen chipfabrikant SMIC op zwarte lijst

28-09-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

VS plaatsen chipfabrikant SMIC op zwarte lijst

Chipfabrikant SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) is door de Verenigde Staten (VS) op een zwarte lijst geplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Handel noemt het risico dat technologie van SMIC wordt gebruikt voor militaire doeleinden door China onacceptabel.

Dit meldt de Financial Times op basis van een overheidsdocument dat niet openbaar is gemaakt. Doordat SMIC op de zwarte lijst is geplaatst wordt het voor de Chinese chipfabrikant moeilijker zaken te doen met Amerikaanse bedrijven. Dit is een probleem voor SMIC, aangezien het bedrijf Amerikaanse technologie gebruik voor zijn chipproductie. Amerikaanse bedrijven kunnen een licentie aanvragen om toch aan SMIC te mogen leveren.

'Geen banden met het Chinese leger'

SMIC zegt in een reactie tegen de Financial Times door de VS niet op de hoogte te zijn gesteld van de sancties. Ook benadrukt het bedrijf geen banden te onderhouden met het Chinese leger. Daarnaast wijst SMIC erop geen producten te ontwikkelen voor militaire doeleinden.

Het bedrijf is overigens niet op Entity List geplaatst, een zwarte lijst waarop onder meer Huawei staat. Dit betekent in de praktijk dat SMIC met minder zware beperkingen te maken krijgt dan de Chinese techgigant.

Terug naar nieuws overzicht