Redactie - 25 september 2020

Veel data vereisen lokale verwerking

Veel data vereisen lokale verwerking image

Data gravity speelt een steeds belangrijkere rol in Digitaal Nederland. Het IoT (Internet of Things) en 5G zullen verdere aanjagers zijn van data die dichtbij de bron verwerkt moeten worden. “Het regionale datacenter maakt de implementatie van deze ontwikkeling mogelijk. Wij zijn de grootste regionale speler in Nederland; een unieke positie”, zegt Alexandra Schless, Chief Executive Officer (CEO) van NorthC Datacenters.

NorthC is ontstaan door samenvoeging van de datacenters van NLDC en The Datacenter Group, nadat de Duitse investeerder DWS deze aanbieders van regionale datacenters had overgenomen. En wie kan daar beter leiding aan geven dan Schless? Zij zette in 1999 de Nederlandse vestiging van TelecityGroup op en bouwde dit uit tot de marktleider voor colocatie en carrier-neutrale datacenters in Nederland met uiteindelijk zes datacenters in en rond Amsterdam. “Na de overname van TelecityGroup door Equinix in 2016 was ik na de integratie van de bedrijven verantwoordelijk voor Global en Network accounts in EMEA. Het is een interessante en leuke industrie met veel veranderingen en ik was weer toe aan het leiden van een nieuw bedrijf. Dat is NorthC geworden met tien datacenters in heel Nederland. De datacenters worden nu onderling met elkaar verbonden via onze snelle ‘Region Connect Ring’, waarmee als het ware één groot, virtueel datacenter ontstaat.”

In de buurt

In Nederland is de grootste concentratie van (publieke) datacenters te vinden in en rond Amsterdam. Vooral vanwege de locatie van de Amsterdam Internet Exchange en de aanwezigheid van een groot aantal (internationale) netwerken. “Maar niet alle bedrijven zitten in Amsterdam; er zijn ook veel bedrijven die een vestiging in de regio hebben en de voordelen zien om een datacenter in de buurt te hebben. Ontwikkelingen als IoT, kunstmatige intelligentie en edge computing stimuleren de behoefte om data meer regionaal te verwerken en op te slaan. Het is voordeliger - het verplaatsen van grote hoeveelheden data is kostbaar – en het is sneller om die data dichtbij de gebruiker te verwerken. Het is efficiënter om dichtbij de gebruiker te zitten en daar spelen wij als regionaal datacenterbedrijf op in”, licht Schless toe.

Schless ziet het belang van data gravity toenemen. “Het zo dicht mogelijk bij elkaar houden van data en de bijbehorende applicaties en services heeft een groot voordeel. Het zorgt namelijk voor een zo hoog mogelijke doorvoersnelheid. Omdat data het minst eenvoudig van hun plek te krijgen zijn, brengen we applicaties en services steeds vaker naar de data toe. Elke concentratie van data, klein of groot, trekt dus applicaties en services als het ware naar zich toe. ’Data gravity’ heet dit fenomeen’, zo lezen we in het rapport ‘De impact van data gravity op IT’, een publicatie van Digital Gateway to Europe (DGTE) en Pb7 Research in samenwerking met Stichting Dutch Data Center Association (DDA) en NorthC Datacenters van mei 2020.

Cloud en edge

Cloud computing maakt bij veel organisaties deel uit van de huidige en toekomstige bedrijfsvoering. “Het gevolg is dat er datasilo’s zijn ontstaan, verspreid over (eigen) fysieke locaties, private en public clouds. Van belang is de interconnectie tussen deze verschillende omgevingen om snel en veilig toegang te hebben tot de betreffende data”. Het IoT ‘vangt’ middels sensoren veel data op die zo dicht mogelijk bij de bron verwerkt dienen te worden. “We zien al toepassingen in de landbouw, industrie, finance, detailhandel, transport en logistiek, de overheid, zorg en energiesector. Voorbeelden te over. Een regionaal datacenter kan een belangrijke rol spelen, vanwege de beschikbare connectiviteits-mogelijkheden - low latency en lagere netwerkkosten - en de nationale wet- en regelgeving. Uiteraard zijn een goede beveiliging en hoge beschikbaarheid vanzelfsprekend. We zitten nog maar aan het begin van deze ontwikkeling”, aldus Schless.

In Nederland

Nu het Privacy Shield verdrag voor data-uitwisseling door het Europese Hof is teruggefloten, is het voor partijen belangrijk om te weten dat data de Europese invloedsfeer niet verlaten. “Dat is een interessante wending. Wij hebben klanten die eisen dat hun data Nederland niet verlaten. Wij kunnen die garantie geven. Vooral bij overheidsinstanties en bijvoorbeeld in de zorg speelt dit een belangrijke rol.”

Duurzaamheid

Een ander speerpunt van NorthC is duurzaamheid. “Zo gebruiken het zwembad, een school en een plantenexporteur de restwarmte van ons datacenter in Aalsmeer. Dit bespaart 327 ton CO2 per jaar. Daarvoor krijgen wij koud water retour voor het koelen van ons datacenter. Wij onderzoeken of dergelijke toepassingen ook mogelijk zijn bij onze andere datacenters. En bij de bouw van nieuwe datacenters moet hergebruik van warmte een ontwerpfilosofie zijn. Tegelijkertijd kijken we naar apparatuur die zo weinig mogelijk stroom verbruikt en wij zo efficiënt mogelijk kunnen koelen. Maar het moet wel bewezen technologie zijn, want de beschikbaarheid van data en diensten aan onze klanten staat voorop en is iets waarmee we niet experimenteren; die moeten we blijven garanderen.”

Advies bij Digitale Transformatie

NorthC adviseert klanten ook bij de invulling van hun digitale transformatie trajecten. “Steeds meer klanten willen naast colocatie ook clouddiensten afnemen”, vertelt Schless. “Wij hebben veel kennis over cloud- en netwerkverbindingen, die we inzetten om klanten te voorzien van onafhankelijk advies over de best passende route naar een hybride, multicloud omgeving. Door onze aanwezigheid in de verschillende regio’s in het land en, in combinatie met onze Region Connect Ring, bieden wij klanten in ieder datacenter een ruime keuze aan netwerk- en cloudproviders. Daarmee hebben onze klanten toegang tot private en public clouddiensten die onderdeel kunnen zijn van een complete digitale oplossing.“
“Wij blijven doen waar wij goed in zijn. Wij zorgen ervoor dat onze klanten met onze dienstverlening verzekerd zijn van een stabiele huisvesting voor hun IT-platformen en altijd en overal online kunnen zijn. Met partners vullen wij de rest in, bijvoorbeeld een datamigratieplan. Samen met onze partners bieden we hiermee een totaaloplossing.”

Schless roept partners op om zich aan te melden voor het partnerprogramma van NorthC. “Wij staan open voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Wij werken graag samen met partners die het belang van regionale datacenters onderstrepen en ook zien welke voordelen het oplevert voor klanten.”

Auteur: Teus Molenaar